Tagliatelle su tanki komadi duge tjestenine koja se konzumira u različitim varijantama diljem Italije. Prema legendi, dvorski kuhar u Bologni prvi je stvorio oblik inspiriran plavom kosom talijanske plemkinje Lucrezie Borgia. U Enciklopediji tjestenine autor primjećuje da je vjerojatnije da je ovakva tjestenina već bila pripremljena negdje drugdje u Italiji, ali priznaje da je Bologna najvjerojatnije usavršila oblik, prenosi Simply Recipes.
Da bi se tjestenina kvalificirala kao tagliatelle, nekuhane trake tjestenine trebaju biti prozirne, široke 6,7 mm do 7 mm. Tradicionalno se radi u omjeru 100 grama brašna na jedno jaje. Izrada domaćih tagliatelle sastoji se od nekoliko koraka, ali kada se snađete, to može biti prilično opuštajući proces. Svježa tjestenina mnogo je delikatnija od sušene i treba joj manje vremena za kuhanje. I dalje ćete je htjeti kuhati u kipućoj slanoj vodi, ali ćete je trebati kuhati samo 1 do 3 minute dok ne omekša, ali da još uvijek bude lagano al dente.
I, dok se ovaj recept fokusira na izradu tagliatella sa strojem za tjesteninu, možete ga napraviti i bez njega. Trebat će vam dobar valjak za tijesto i malo mišića, ali stvarno je zahvalan proces ručno razvaljati tijesto. Nakon što je tijesto razvaljano u tanki list, slažete ga i režete kao što biste to radili u stroju za tjesteninu.
Sastojci:
- 360 g brašna tipa 00
- 4 velika jaja
- 2 žličice maslinova ulja
- prstohvat soli
- voda (po potrebi)
- Griz brašno (za posipanje)
Upute:
1. Na velikoj drvenoj dasci za rezanje ili radnoj površini stavite brašno u hrpu. Napravite rupu u sredini brašna u koju ćete staviti jaja, maslinovo ulje i sol te miješajte vilicom dok se sve ne sjedini.
2. Umijesite sve sastojke u glatko tijesto, bez grudica.
3. Tijesto čvrsto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite najmanje 30 minuta na sobnoj temperaturi.
4. Veliki lim za pečenje pospite griz brašnom i ostavite sa strane.
5. Nožem podijelite tijesto na 4 jednaka dijela. Radite s dijelom po dijelom, umotavajući preostale dijelove u plastičnu foliju kako biste spriječili njihovo sušenje.
6. S pomoću valjka za tijesto razvaljajte tijesto da bude otprilike na 75 mm debljine. Zatim uključite stroj za tjesteninu i dvaput ga provucite kroz najširu postavku.
7. Okrenite tijesto za 90 stupnjeva i savijte ga u obliku kuverte. Tijesto malo razvaljajte da zatvorite rubove i formirate pravokutnik. Još jednom provucite tijesto kroz najširi dio, a zatim dva puta provucite tijesto kroz drugi najširi dio.
8. Ponovite, stavljajući tijesto na postupno višu postavku dva puta dok ne formira tanak, proziran list debljine 15 mm.
9. Izrežite tijesto na trakice debljine 7 mm. Pospite ih s još malo brašna te zamotajte u mala gnijezda i prebacite u lim za pečenje.
10. S kratkim krajem okrenutim prema sebi, labavo savijte tijesto u harmoniku. Oštrim nožem izrežite hrpu na trake od 7 mm.
11. Vratite svoj stroj za tjesteninu na najširu postavku. Ponovite, razvaljajte preostale dijelove tijesta kroz valjak za tjesteninu i režite ih na tagliatelle.
12. Zakuhajte posoljenu vodu u velikom loncu i lagano dodajte sva gnijezda.
13. Uživajte u ukusnoj domaćoj tjestenini.
Čuvajte nekuhanu tjesteninu u hermetički zatvorenoj posudi obloženoj pergament papirom posutim grizom u hladnjaku do 24 sata. Pokušajte koristiti široku posudu tako da gnijezda leže u ravnomjernom sloju kako biste spriječili gnječenje. Za dugotrajnije skladištenje svako gnijezdo obilato pospite grizom. Ostavite da se osuši 5 do 10 minuta. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i pospite s još brašna. Rasporedite gnijezda na lim za pečenje (pazite da se ne dodiruju) i stavite u zamrzivač na jedan sat. Premjestite smrznuta gnijezda u hermetički zatvorenu posudu. Tako zamrznutu tjesteninu možete čuvati do mjesec dana.
Jaja, vino, kava... Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču: