zanimljivo

Jeste li se ikad pitali čemu služe ove linije na stražnjem staklu automobila? Znamo odgovor

shutterstock
02.09.2024.
u 14:30

Linije su zapravo tanke žice izrađene od metala i smole.

Mnoge značajke na automobilima imaju jasnu i očitu svrhu, ali postoje i one koje mogu zbuniti većinu vozača. Imati nešto na prozoru što bi potencijalno moglo zakloniti pogled tijekom vožnje može djelovati kao dizajnerska pogreška. Međutim, kada nastupi hladno vrijeme, upravo te linije na stražnjem staklu omogućuju bolju vidljivost, piše N1.

To je zato što su te linije dio stražnjeg odmrzivača automobila. Linije su zapravo tanke žice izrađene od metala i smole, objašnjava Ifl Science. Te žice se nanose na staklo pomoću ljepila ili su umetnute između slojeva stakla.

VEZANI ČLANCI: 

Kada kroz ove žice prođe električna struja, one stvaraju otpor koji proizvodi toplinu. Ta toplina pomaže da se stražnje staklo brzo odmagli i također pomaže pri uklanjanju leda. No, zašto odmrzivač ponekad ne radi? Ako primijetite da se stražnje staklo ne odmagljuje unatoč pritiskanju gumba za odleđivanje, postoji nekoliko mogućih uzroka. Prvo, provjerite je li osigurač pregorio jer odmrzivači mogu trošiti puno električne energije.

Ako vam je osigurač pregorio, riječ je o vrlo jednostavnom problemu koji možete sami riješiti bez potrebe za odlaskom automehaničaru. Zamjena osigurača je prilično jednostavan zadatak. Drugi mogući problem može biti kvar na linijama odmrzivača. Ovaj problem se često javlja kod linija koje su zalijepljene na površinu stakla, jer su osjetljivije na oštećenja.

VEZANI ČLANCI: 

Kada dođe do oštećenja linija, prekida se električni krug i linije više ne mogu provoditi toplinu. Takva oštećenja mogu se popraviti specijaliziranim alatima ili uz pomoć automehaničara. Treći potencijalni problem je kvar električnog sustava u samom gumbu za odleđivanje. Ovo je najzahtjevniji kvar koji će vjerojatno zahtijevati posjet automehaničaru.

Počela je sezona zamagljenih stakala u automobilima: Pogledajte kako ih brzo i jednostavno odmagliti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije