korisno

Jeste li znali ovo o češnjaku? Nutricionistica otkrila što znači pravilo od 10 minuta

Shutterstock
18.10.2022.
u 07:00

Nutricionistica tvrdi da kada se češnjak zagrije, alicin, koji je najaktivniji sastojak u njemu, gotovo se potpuno deaktivira, čime se smanjuju zdravstvene dobrobiti češnjaka

S izvrsnom aromom i odličnim okusom, češnjak nije samo ukusan, već nudi i nekoliko zdravstvenih prednosti. Sadrži supstancu zvanu alicin, koja ne samo da mu daje posebnu aromu,  već i doprinosi njegovim zdravstvenim prednostima. Međutim, određene metode ili pripreme pomažu u očuvanju dobrobiti češnjaka više od drugih. Ako kuhate s češnjakom, morate se pridržavati nekih pravila kako biste zadržali okus i dobrobiti, pa evo zašto trebate pričekati 10 minuta između sjeckanja i upotrebe, piše Mirror.

Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak:

1/10

Nutricionistica Moomal Asif objasnila je pravilo od 10 minuta koje morate slijediti. Naime, tvrdi da kada se češnjak zagrije, alicin, koji je najaktivniji sastojak u njemu, gotovo se potpuno deaktivira, čime se smanjuju zdravstvene dobrobiti češnjaka. 

Međutim, jedna jednostavna promjena tehnike kuhanja, može pomoći u očuvanju tih dobrobiti. Kako kaže nutricionistica, češnjak biste trebali zgnječiti, usitniti ili isjeckati i držati ga podalje od topline oko 10 minuta. Tijekom tog vremena stvara se maksimum alicina koji ostaje netaknut tijekom kuhanja. Nakon toga možete pržiti i peći koliko god želite. 

Je li češnjak zdrav?

Češnjak se već stoljećima koristi u kuhanju raznih vrsta jela, a zdrav je jer ima visok sadržaj antioksidansa. Također ima moćna antivirusna, antibakterijska i protuupalna svojstva. No, ono što češnjak čini toliko zdravim je koliko minerala i vitamina sadrži. Osim visokog sadržaja alicina, češnjak sadrži i minerale poput cinka, fosfora i magnezija, kao i vitamine C, niacin, K, folnu kiselinu i tiamin. Češnjak može i poboljšati zdravlje srca, rad mozga, probave i kože, uravnotežiti razinu šećera u krvi, te ojačati imunitet.

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu:

Ključne riječi

Komentara 3

ZA
zagabria7
10:22 18.10.2022.

Triput hura za češnjak

Avatar Hazl113
Hazl113
10:26 18.10.2022.

Pa to se zna. Češnjak kada se kuha ili peče je tu samo radi arome i ukusa. Zato postoje salate u koje se stavlja sitno rezan češnjak. Slično je i sa medom. Ako pređe 45°C, gubi svojstva, a ostaje samo okus.

MO
montello
15:14 18.10.2022.

Cesnjak je zdrav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije