Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobična vjenčanja

Kad mladenci požele izgovoriti sudbonosno ‘da’ na drukčiji način

giostra
duško marušić/PIXSELL
18.08.2012.
u 18:34

Barokno ‘da’ Zdenka Matajčić i Maurizio Sauko vjenčat će se na prvom vjenčanju organiziranom prema povijesnim zapisima iz 18. stoljeća, a nose i povijesna imena Francesco de Rossi i Orsola Gabiati

Da se bračni zavjeti ne izriču nužno samo subotom, i to u matičnim uredima i crkvama, pokazuje sve veći interes parova da se na vječnu ljubav, vjernost i poštovanje zavjetuju u neformalnijem okruženju. Sve je više zahtjeva da se vjenčanja održe na otvorenom, na plažama, muzejima, brodovima... Čak se i popularni reper Marko Lasić Nered odlučio vjenčati kraj svjetionika Maltempo. On i djevojka mu, sada supruga Jelena Utovac, izrekli su zavjete u romantičnom okruženju kraj Omišlja na Krku. Vjenčanja na brodu može biti, no valja sve na vrijeme dogovoriti s matičarom i svećenikom, ovisno o tome što mladenci žele, kaže nam Valdi Jugovac, kapetan na brodu Adriatic cruising na kojem organizira romantične plovidbe, proslave, pa čak i krstarenja za medeni mjesec.

Potvrda po običajima iz 18. stoljeća; Porečki povijesni festival Giostra ove će godine prvi put u sklopu otvaranja organizirati vjenčanje za dvoje članova Društva prijatelja Giostre. Obred, pred više tisuća sudionika, bit će uobičajen, no ceremonija će biti izvedena prema povijesnim zapisima pronađenim u Zavičajnom muzeju Poreštine, a cijeli će grad biti kulisa vjenčanju kakvo se u novije vrijeme nije dogodilo. Svatovi su svi sudioci Festivala ali i gosti grada.

Zavjeti pod morem i u balonu; Agencija Guliver za buduće mladence nudi vjenčanja tijekom plovidbe brzacima u kajaku, leteći balonom ili, za ljubitelje morskih dubina, pod morem te u bajkovitim špiljama diljem Jadrana. Na mladencima je da odaberu mjesto i opuste se, a našem timu prepustite organizaciju do najsitnijih detalja, poručuju iz Gulivera.

Umjesto vjenčanice - nošnja; Za ljubitelje prirode vjenčanja se mogu organizirati na nekom seoskom gospodarstvu, u autohtonim kućama ili mlinicama iz doba Dubrovačke Republike, a mladenci mogu odjenuti nošnje. Vjenčanja u selima u unutrašnjosti Istre, seoskim domaćinstvima u Slavoniji i Baranji te Hrvatskom zagorju biraju stranci.

Krstarenje i blagoslov kapetana; Adriatic crusing agencija organizira obrede za one koji se žele vjenčati na ekskluzivnom drvenom brodu uz društvo kumova. Osim obreda, koji formalno može obaviti i kapetan, i fotografiranja te svečanog ručka, u ponudi imaju i krstarenje te noćenje na brodu, što stoji oko 70 eura po osobi. U ponudi je i medeni mjesec te krstarenje.

Zavjeti pod padobranom bez matičara; Mladenaca koji bi se vjenčali pod padobranima ne nedostaje, no tehnički je ovakvo što poprilično teško organizirati jer nema matičara, a ni svećenika koji su voljni u brak uvesti parove na ovakav ekstremni način. No, parovi željni adrenalina i originalnosti uvijek mogu dogovoriti iskakanje i doskočiti padobranima pred crkvu ili ured.

Svjetionik za najuži krug prijatelja; Vrt palmi hotela Excelsior, tvrđava Revelin, palača Sponza ili možda plaža hotela Bellevue, pa čak i svjetionik Grebeni, udaljen tisuću metara od hotela Palace, mjesta su na kojima su se vjenčavali mladenci kojima je Dubrovnik poslužio kao romantična kulisa. Oranizaciju i catering povjerili su lancu hotela JLH. Svjetionik Veli Rat ili Punta Bjanka, na sjeverozapadnom rtu Dugog otoka, izgrađen je davne 1849. godine i po mnogima jedan od najljepših na Jadranu. Uz otok se vežu brojne legende. U tamošnjoj kapelici sv. Nikole čuva se Rimski misal iz 1869. godine, a upravo ondje sve se češće organiziraju vjenčanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije