Olakšavanje iskašljavanja

Kako pomoći pušačima koji kašlju?

kašalj
Foto: Shutterstock
1/5
14.10.2024.
u 09:27

Pušenje je danas općeprihvaćeno rizično ponašanje pojedinca koje može rezultirati nizom nepovoljnih zdravstvenih ishoda. Pušači u odnosu na ostalu populaciju imaju daleko veći rizik ne samo od razvoja plućnih bolesti (u prvom redu kronična opstruktivna bolest pluća i karcinom pluća) nego i drugih bolesti i stanja, u prvom redu kardiovaskularne bolesti te maligna oboljenja drugih organa izvan pluća. Stoga je osnovna zadaća javnog zdravstva osvijestiti pučanstvo o štetnosti pušenja i pogodnostima koje imaju nepušači. Smatra se da je potrebno 15 godina od prestanka pušenja da se ukupna smrtnost bivših pušača izjednači s onom koju nalazimo u općoj populaciji (nepušača).

Svakodnevna izloženost sastavu cigaretnog dima dovodi do nadražaja dišnih puteva i nastanka upalnog procesa koji nazivamo kronični bronhitis. On je obilježen prisustvom upalnih stanica koje dodatno oštećuju plućno tkivo i dovode do gubitka površine pluća za disanje (emfizem). Danas ovo stanje objedinjujemo pod nazivom kronična opstruktivna bolest pluća i više od 90% bolesnika koji boluju od ove bolesti jesu aktivni ili bivši pušači. Osim toga, izloženost cigaretnom dimu može dovesti i do kompleksnih promjena u stanicama dišnih puteva koje u konačnici rezultiraju nastankom karcinoma.

Foto: Shutterstock

Pušački kašalj - što je to?

Stalna upala dišnih puteva između ostalog obilježena je pojačanim lučenjem sekreta u dišne puteve koji dovode do kroničnog produktivnog kašlja koji je prisutan u većine dugogodišnjih pušača. On se nakuplja tijekom noći pa je ovaj kašalj najizraženiji u jutarnjim satima kada se bolesnici probude i to nazivamo pušačkim kašljem. On nije nezanemariv jer ukazuje na razvoj kronične opstruktivne bolesti pluća. Osim toga, prisutnost sekreta u dišnim putevima stvara pogodnost za nastanak infekcija.

Terapijske mjere pušačkog kašlja

Kako bi se olakšalo iskašljavanje, i u konačnici smanjio intenzitet samog pušačkog kašlja preporuča se, osim smanjenja i/ili prestanka pušenja, primjena suplemenata koji imaju sposobnost omekšavanja stvorenog sekreta i olakšavanje izbacivanja istoga. U tom pogledu PropoMucil® 600 ima zasluženo mjesto, jer osim što djeluje na olakšavanje iskašljavanja, djeluje i na smanjenje nadražaja na kašalj što ostvaruje uz svoju djelatnu tvar N-acetilcistein, dok prisutnost počišćenog propolisa smanjuje mogućnost nastanka infekcije svojim širokim, antimikrobnim djelovanjem kao i djelovanjem u razlaganju stvorenog biofilma koji sadrži bakterije. Osim toga, dokazan je i antioksidativni i antiinflamatorni učinak N-acetilcisteina kojeg nalazimo u PropoMucil® 600, što može imati blagotvoran učinak na usporavanje razvoja i nastanka kronične opstruktivne bolesti pluća ili smanjiti broj pogoršanja (egzacerbacija) u onih bolesnika koji ga već imaju.  Kod ovih bolesnik preporuča se primjenjivati N-acetilcistein u dozi do 600mg na dan, što odgovara primjeni 1 vrećice dnevno PropoMucila® 600 . Ipak, treba naglasiti da je osnovna intervencija u pušača s pušačkim kašljem prestanak ili bar smanjenje pušenja.

Više informacija potražite na https://abela.hr/, a proizvode možete pronaći u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama.

Piše: Doc.dr.sc. Damir Mihić, dr.med.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije