– Rižoto je moj apsolutni favorit koji pripremam u bilo koje doba godine sa sezonskim namirnicama. Recept je iznimno jednostavan te sastojke možete prilagođavati svojem ukusu. Nakon kreiranja mnogih recepta za rižoto, smatram da je bijelo vino ključ izvrsnog okusa. Ono daje posebnu notu jelu te se odlično slaže s teksturom i okusom riže. U ovoj verziji rižota koristila sam jadranske kozice koje su, osim što su jednostavne za pripremu, bogate korisnim nutrijentima. Začinsko bilje možete dodavati po svojoj želji i time u potpunosti preobraziti svoj rižoto. Ovo je jelo savršeno za svaku prigodu, od rođendana do blagdana. Toplo vam savjetujem da barem jednom napravite rižoto po ovom receptu. U slast! – poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.
Kremasti rižoto od jadranskih kozica s kremom od komorača, rajčica i uljem od bosiljka
Za 4 osobe, vrijeme pripreme 45 minuta
Sastojci za ulje od bosiljka:
- 50 g svježeg bosiljka
- 1 dl suncokretova ulja
- prstohvat soli
Priprema:
Listiće bosiljka odvojite od stabljike te ih temeljito operite. Zakuhajte vodu u loncu do vrenja te dodajte listiće bosiljka. Blanširajte ih jednu minutu. Zatim listiće prebacite u ledenu vodu kako biste ih “šokirali”da zadrže svoju prirodnu zelenu boju. Suncokretovo ulje
i listiće bosiljka dodajte u posudu za miksanje štapnim mikserom ili stavite u blender. Miksajte ili blendajte na najjačoj brzini dvije minute. Tekućinu zatim procijedite kroz gazu za cijeđenje u posebnu posudu. Posudu zatim stavite u hladnjak kako bi se dobiveno ulje ohladilo.
Sastojci za kremu od komorača i rajčica:
- 6 zrelih rajčica srednje veličine
- 1 komorač
- 300 ml povrtnog temeljca
- 1 crveni luk srednje veličine
- 2 žlice maslinova ulja
- sol, papar, šećer
Priprema:
Rajčice i komorač temeljito operite i narežite ih na manje kocke. Na tavi zagrijte maslinovo ulje s nasjeckanim lukom te dodajte kockice komorača i rajčice. Presotirajte ih sve dok ne poprime lijepu koricu. U tavu zatim prelijte povrtni temeljac te posolite i popaprite dobivenu smjesu. Po želji dodajte i prstohvat šećera. Kada povrće omekša, prebacite ga u blender te dobro blendajte sve dok se povrće ne sjedini i nastane krema.
Sastojci za rižoto:
- 320 g riže (arborio ili carnaroli)
- 1,2 l povrtnog temeljca
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 manji crveni luk
- 1 režanj češnjaka
- 100 g maslaca
- 80 g grana padano sira
- 150 ml bijelog vina
- 5 g svježeg timijana
- 400 g svježih jadranskih kozica (očišćenih)
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u tavi, po mogućnosti s debelim dnom. Crveni luk sitno nasjeckajte te dodajte na zagrijano ulje. Kada luk postane proziran, dodajte režanj češnjaka i grančice svježeg timijana. Sve dobro promiješajte te dodajte sirovu rižu. Sad ponovo dobro promiješajte i dodajte bijelo vino. Sastojke miješajte sve dok bijelo vino ne ishlapi te nakon toga dodajte povrtni temeljac. Izričito je važno da cijelo vrijeme miješate rižu kako bi se škrob što bolje oslobodio iz zrna riže. Nakon što temeljac također ispari, dodajte jadranske kozice. Kozice presotirajte s rižom dvije minute te dodajte kremu od komorača i rajčice. Posolite, popaprite te po želji dodajte i koricu limuna. Po potrebi dodajte još povrtnog temeljca te kuhajte sve dok riža ne postane „al dente“. Za kraj ugasite vatru, dodajte maslac, grana padano sir i dobro promiješajte dok rižoto ne poprimi glatku i kremastu teksturu. Kod serviranja rižoto prelijte uljem od bosiljka.
Đe'š pomidor i kozice miješati. Cijeli rižoto potom ne daje na ono što bi trebao. Na kozice.