savjet stručnjaka

Kardiokirurg otkriva 4 stvari koje izbjegava, a koje mogu dovesti do ozbiljnih srčanih problema

Shutterstock
24.09.2024.
u 10:30

‘To je vodeći uzrok srčanih udara i najveći pojedinačni uzročnik smrti kod muškaraca i žena širom svijeta’.

Kardiokirurg je podijelio četiri stvari koje nikada ne radi kako bi očuvao zdravlje svog srca i smanjio rizik od srčanih udara. ‘Koronarna bolest srca (CHD), poznata i kao ishemijska bolest srca, najčešći je oblik bolesti srca’, objašnjava British Heart Foundation, ‘To je vodeći uzrok srčanih udara i najveći pojedinačni uzročnik smrti kod muškaraca i žena širom svijeta’. Govoreći o preventivnim mjerama, kardiokirurg dr. Jeremy E. London (@drjeremylondon) istaknuo je četiri stvari koje nastoji izbjegavati, piše LADBible

Pušenje: Dr. London naglašava da je pušenje ‘najgore što možete učiniti za svoje tijelo’. ‘Pušenje uništava pluća, povećava rizik od raka pluća, kao i od srčanih i moždanih udara. Nemojte pušiti’, upozorava on u nedavnom TikTok videu. Pušenje je vodeći uzrok bolesti i smrti koje se mogu spriječiti u svijetu.

@drjeremylondon 4 things I absolutely avoid as a cardiac surgeon #heartdoctor #health #heartattack #doctor #fyp ♬ original sound - Dr. Jeremy London, MD

Konzumacija alkohola: Dr. London je također odlučio potpuno prestati piti alkohol, naglašavajući da je to bila transformativna odluka za njegovo zdravlje. ‘Alkohol je otrov. Šteti svakoj stanici vašeg tijela’, kaže on, ‘Vaše tijelo, vaša pravila, vi odlučujete. Za mene je izbacivanje alkohola bila jedna od najvažnijih odluka koje sam donio kao odrasla osoba. Pokušajte, svi to rade’. 

Konzumacija gaziranih pića i sokova: Prema Harvard Healthu, ljudi koji konzumiraju više od pet bezalkoholnih pića zaslađenih šećerom tjedno imaju veći rizik od ranih znakova srčanih bolesti u usporedbi s onima koji piju samo jedno. Dr. London kratko poručuje: ‘Bezalkoholna pića su tekuća smrt. Nemojte ih piti. Kraj priče’. 

VEZANI ČLANCI: 

Izbjegavanje kruha i tjestenine: Dr. London također savjetuje izbjegavanje rafiniranih proizvoda poput kruha i tjestenine. ‘Izbjegavajte rafinirano brašno i pšenicu. 80 posto kontrole težine dolazi iz prehrane, a samo 20 posto iz vježbanja. Bez obzira na to koliko vježbate, možete pokvariti sav trud lošom prehranom, zato budite svjesni što jedete’. 

Jedan od glavnih faktora rizika za srčani udar je visok krvni tlak, koji je često povezan s pretilošću. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), indeks tjelesne mase (BMI) iznad 25 smatra se prekomjernom težinom, a iznad 30 pretilošću.

Znanstvenici došli do novih saznanja kada je najučinkovitije vježbati ako želite zdravije srce!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije