Pripremite danas fritaju od prvih proljetnih šparoga – obično težačko jelo u kojem je sva raskoš tradicionalne gastronomije. Recept nam je darovala Vesna Miletić, vlasnica kultnog zagrebačkog restorana Tač.
Fritaja od šparoga
Sastojci:
1 stručak svježih, divljih šparoga
jaja, po mogućnosti domaća, količina po želji
malo temeljca od šparoga
sol
papar
maslinovo ulje
Priprema:
Operite šparoge i trgajte ih dok osjetite pod prstima pucketanje. Kad se počnu savijati, znači da ste došli do drvenastog dijela koji možete upotrijebiti za kuhanje temeljca (dodate još malo korjenastog povrća i pustite da se kuha dok se fino ne reducira). Natrgane šparoge ubacite u tavu (za fritaju su najbolje teflonske tave ili one s debelim dnom koje ne zagorijevaju), dodajte malo maslinova ulja i žličicu temeljca. Treba ih kratko držati na vatri, čim dobiju svijetlozelenu nijansu, znači da su gotove. Prije toga izlupajte jaja, posolite ih i popaprite (začini ne smiju ići direktno na šparoge), vratite šparoge na vatru, dodajte jaja i lagano miješajte. Fritaja nikad ne smije biti presuha, uvijek mora ostati lagano vlažna.
Majketimile od cega vi delate nauku...