Sedam najčešćih

Koji su uzroci stalnih bolova u leđima? Neki razlozi mogli bi vas iznenaditi

shutterstock
18.09.2024.
u 16:30

Nakon dana provedenog pomažući prijatelju da se preseli u stan na trećem katu bez lifta ili nakon planinarenja od pet kilometara, sasvim je normalno probuditi se s bolovima u leđima. Ipak, ako primijetite da redovito osjećate bol u leđima, to bi moglo ukazivati na ozbiljniji problem.

"Ovisno o tome što je ozlijeđeno, možete osjećati bol u mišićima, kostima ili živcima", rekao je dr. Santhosh A. Thomas, liječnik u Klinici Cleveland, Centru za zdravlje kralježnice. Dodao je da bol u leđima može prijeći na noge ili stražnjicu, pojačati se pritiskom te biti intenzivnija prilikom kašljanja ili kihanja. Iako su hernija diska, ozljede kralježnice i nategnuti mišići poznati uzroci bolova u leđima, ponekad ne postoji jasan okidač za dugotrajnu nelagodu, piše HuffPost. Evo nekoliko neočekivanih uzroka bolova u leđima za koje stručnjaci kažu da se mogu lako previdjeti.

Jednostavni, ponavljajući svakodnevni pokreti izvedeni s lošim držanjem: jednostavno rečeno, biomehanika opisuje način na koji se okrećete, savijate, podižete i održavate položaj tijela tijekom svakodnevnih aktivnosti. "Stvari koje smo radili tisuću puta iznenada mogu postati bolne ili mogu započeti proces ozljede. Čak i jednostavni pokreti poput saginjanja da zavežete cipele ili podizanja nečega s poda", rekao je Thomas. Adam Goode, profesor na odjelu ortopedske kirurgije Medicinskog fakulteta Sveučilišta Duke, dodao je da često viđa ljude s naglim početkom bolova u donjem dijelu leđa u proljeće, kada se vraćaju poslovima u vrtu, proljetnom čišćenju ili sportskim aktivnostima. Srećom, stručnjaci se slažu da bolovi uzrokovani ovakvim aktivnostima brzo prolaze i postaju rjeđi kako se poboljša držanje i usvoje pravilne navike dizanja.

Zdravstvena stanja koja mogu uzrokovati bolove u leđima: ponekad, bol u leđima može biti znak drugog, ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Na primjer, određena unutarnja stanja, poput problema s bubrezima, upala gušterače, pa čak i probavni problemi, mogu uzrokovati bolove u leđima. Dr. Jay Karri objašnjava kako se ova bol naziva "reflektirana bol", jer živčani putevi dijele signale između unutarnjih organa i mišića leđa. Jedan od takvih ozbiljnih problema je i endometrioza, koja može izazvati bolove u leđima, ali je često nedovoljno dijagnosticirana.

Baš kao i fizička zdravstvena stanja, mentalni problemi poput tjeskobe, kroničnog stresa ili depresije mogu također izazvati bolove u leđima. Nedavna istraživanja pokazuju da psihološka stanja mogu dovesti do kroničnih bolova zbog istih neuralnih puteva koji utječu na ravnotežu biokemijskih procesa u tijelu.

Sljedeće na listi je – nedostatak kretanja. Iako je odmor važan, bol u leđima može biti znak da trebate uključiti više fizičke aktivnosti u svoju rutinu. Karri kaže da, iako se ljudi često žele manje kretati kad osjećaju bol, zapravo je kretanje korisno u većini slučajeva. Starijim osobama, ili onima s ograničenjima, mogu pomoći nježniji programi poput tai chija ili joge. Prekomjerna tjelesna aktivnost može također uzrokovati bolove u leđima. Početak novog programa vježbanja s previsokim intenzitetom često dovodi do ozljeda. Stručnjaci preporučuju postupno povećavanje intenziteta kako bi se izbjegli problemi.

Položaj tijela tijekom spavanja: ako se budite s bolovima u leđima, moguće je da položaj u kojem spavate nije dobar za vas. Nema univerzalno "najboljeg" položaja za spavanje, jer ovisi o vašoj anatomiji i zdravlju. Dr. Karri preporučuje eksperimentiranje s promjenom položaja ili dodavanjem novih rutinskih vježbi prije spavanja.

Nadalje, pušenje je poznato kao uzrok bolova u leđima i propadanja diskova. Nikotin smanjuje dotok kisika i hranjivih tvari u kralježnicu, što može pogoršati stanje. Ako primijetite bol u leđima, važno je odmah pokušati identificirati uzrok i poduzeti korake za ublažavanje. Topli tuš, grijanje ili hlađenje mogu pomoći kod bolova u mišićima i mekom tkivu. Ako bol postane ozbiljna i počne ometati svakodnevne aktivnosti, stručnjaci preporučuju posjet liječniku, koji može predložiti fizikalnu terapiju, lijekove, injekcije ili druge medicinske zahvate.

Stručnjak otkrio najgoru pozu za spavanje 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije