što radite pogrešno?

Upotrebljavate li i vi u svom domu aluminijsku foliju? Nakon ovoga možda više nećete...

Aluminijska folija
Foto: Shutterstock
24.01.2017.
u 08:12

Pečenje krumpira ili ribe u foliji, primjerice, svakako biste u budućnosti trebali izbjegavati

Aluminijska folija mnogima je u kućanstvu nezaobilazni dodatak pri pripremi ili pohranjivanju jela. 

No stručnjaci upozoravaju da njezina uporaba nije tako bezazlena. Štoviše, ako se njome koristite na pogrešan način, može biti i vrlo opasna po zdravlje, piše simplecapacity.com.

Pečenje krumpira ili ribe u foliji, primjerice, jedan je od primjera koji biste svakako u budućnosti trebali izbjegavati, savjetuju. Folija pri zagrijavanju, primjerice kod pečenja, otpušta količine aluminija koje su izuzetno štetne za naše zdravlje. Taj aluminij s namirnica unosimo u naš organizam, a posebice je opasan za djecu, pokazalo je nedavno istraživanje. Iako se činila kao vrlo "zahvalan alat" u kuhinji, stručnjaci upozoravaju da se aluminijska folija ne bi smjela koristiti tako da se zagrijava. To znači izbjegavanje pečenja, podgrijavanja ili stavljanja vrućih namirnica u aluminijsku foliju. Trebali bismo je upotrebljavati isključivo u hladnom okruženju, a to znači i izbjegavanje uporabe pribora za jelo i posuđa od aluminija s toplim ili vrućim namirnicama. 

– Što je temperatura veća, više aluminija otpušta se u namirnice, a nikako je ne bi trebalo koristiti u kombinaciji s namirnicama poput rajčica, agruma i začina, objašnjava dr. Zubaidy, jedan od autora studije koji upozorava da često unošenje aluminija u naš organizam može dovesti do ozbiljnih bolesti poput osteoporoze i Alzheimerove bolesti.

Najbolji pokazatelj da se naše tijelo bori s prevelikom količinom aluminija jest povišena razina kalcija, što može prouzročiti taloženje u kostima. Ranija istraživanja pokazala su da je kod oboljelih od Alzheimera pronađeno dosta aluminija nataloženog u moždanom tkivu, a to je otkriveno obdukcijom nakon smrti oboljelih. 

>>Znate li tostirati kruh i ispeći pravilno krumpir? Evo što radite krivo....

>>Nećete vjerovati za što sve možete koristiti mlijeko! Ovo vrijedi znati...

Komentara 5

SH
shlomo
10:56 24.01.2017.

U međuvremenu pouzdani izvor s kojeg ste prepisali članak donosi vijest kako je rak urota farmaceutskih kompanija i prevenira se unosom vitamina, a karijes se nikad neće razviti ako mažemo zube uljem čajevca. Bravo za profesionalizam

AU
austrougarskigeneral
14:03 24.01.2017.

ne vjerujem uvijek sam je koristio i koristit ću

VV
Vražji Vrag
13:38 24.01.2017.

Koja hrpa glupih tvrdnji. Pih, i vi sebe nazivate novinarima?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije