Poremećaj krvarenja

Kraljevska bolest - Hemofilija

Hemofilija
Foto: Thinkstock
16.04.2017.
u 07:30

Ovu rijetku bolest obilježava poremećaj krvarenja, nasljeđuje se od majke, a obolijevaju samo sinovi koji se i rađaju s tim poremećajem. Krvarenje je posljedica nedostatka faktora zgrušavanja VIII​.​ ili IX.

OD 1989 godine se u travnju obilježava Svjetski dan hemofilije s kojom se rađa jedna osoba na 10.000 muške novorođenčadi, a procjenjuje se da je danas u Hrvatskoj oko 420 oboljelih. Ove brojke pokazuju da se uistinu radi o rijetkoj bolesti.

Uloga majke

Ove se godine posebna pažnja posvećuje svim ženama koje vode brigu o oboljelima ili žive s osobom oboljelom od hemofilije.

"Majke su nositeljice gena što može značiti i veliki osjećaj krivice. Uz to, one su silno vezane za svoje sinove te dolazi do velikih problema i strahova kada je separacija u pitanju. Žrtva majke je nemjerljiva - one često napuštaju karijere kako bi ostale kod kuće i bile na raspolaganju svom djetetu 24 sata u danu" Ističe prof. dr. sc. Silva Zupančić Šalek, prim., dr. med., v.d. pročelnica Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb.

"Manjak informacija i nerazumijevanje ove bolesti stvaraju strah, pa uvijek majkama savjetujem da pitaju sve što ih zanima. Nude im se pisani materijali koji puno toga pojašnjavaju, a kao ​najvažniju stavku pomoći bi izdvojila upravo onu psihološku koja se također nudi od psihologa na odjelu pedijatrije KBC-a Zagreb.", dodaje Zupančić Šalek

Novi lijekovi u liječenju hemofilije

Tipični simptomi hemofilije su prekomjerna krvarenja u velike zglobove koji mogu uzrokovati jaku bol, a najteži i najopasniji oblici krvarenja su spontana krvarenja u unutarnje organe i intracerebralna krvarenja koja mogu biti spontana ili uzrokovana minimalnom traumom.

Najvažnije je lijek uzeti na vrijeme, unutar dva sata od pojave simptoma, kako bi se spriječilo krvarenje s otečenim i bolnim zglobovima.

Danas se djeca i mladi uglavnom liječe rekombinantnim faktorom VIII i IX, što znači da nema utjecaja plazme, a tako ni mogućnosti zaraze HIV-om i/ili hepatitisom C. To je veliki napredak jer je oko 65 posto oboljelih od hemofilije starijih od 35 godina u Hrvatskoj zaraženo hepatitis C virusom. Kako trenutno postoje najnoviji lijekovi za liječenje hepatitisa C tražimo mogućnosti da se i bolesnici s hemofilijom uključe čim prije u liječenje. To je osobito bitno jer ti bolesnici nisu zraženi neadekvatnim stilom života već primjenom plazmatskih koncentrata FVIII koji su bili zaraženi virusom hepatitisa C u prošlosti.

U tijeku su ispitivanja sasvim novih oblika liječenja hemofilije, koji uključuju monoklonska protutijela i primjenjuje se supkutano za razliku od terapije koncentratima FVIII/IX koji se primjenjuju isključivo intravenski. Takvi oblici liječenja hemofilije pružaju im kvalitetu života.

"Genska terapija je nešto o čemu mi liječnici sanjamo, prve studije pokazuju rezultate te se nadamo da će kroz nekoliko godina biti dostupna kao trajno rješenje", zaključuje prof. dr. sc. Silva Zupančić Šalek

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije