Benzoil peroksid

Kreme koje bi trebale liječiti ekcem mogu ga čak i pogoršati

koža
Arhiva
25.10.2010.
u 08:02

Od raznih ekcema na koži danas pati oko 30 posto populacije.

Vodenaste kreme koje bi trebale liječiti ekceme na koži mogle bi čak i pogoršavati stanje, upozorili su znanstvenici sa Sveučilišta Bath gdje je provedeno istraživanje. Riječ je o kremama koje sadrže benzoil peroksid, organsku tvar koja se često preporučuje u liječenju akni, prekomjerno suhe kože i slično.

Znanstvenici na sveučilištu ustanovili su da se nakon četiri tjedna redovnog nanošenja krema koje sadrže BP koža osjetno stanjuje. Takve kreme sadrže i natrij lauril sulfat (SLS) koji može povećati propusnost kože i izazvati iritaciju. SLS se koristi i u nekim gelovima za tuširanje te drugim kozmetičkim proizvodima.

– Koža s ekcemom dovoljno je tanka i osjetljiva pa bi upotreba krema koje sadrže SLS na takvoj koži samo pogoršala stanje – ističe Richard Guy, profesor farmaceutskih znanosti na Sveučilištu Bath, na čijim su stranicama objavljeni rezultati istraživanja.

Od ekcema pati 30 posto populacije, pet posto više nego što je to bilo kod generacije ranije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?