Preporuka EU

Kreme s faktorom zaštite većim od 30 iritiraju kožu

'Mother and daughter by swimming pool'
'Jupiterimages'
26.06.2010.
u 09:00

Faktori od 30 i više blokiraju 97% zračenja i preporučuju se osjetljivim osobama

Koji zaštitni faktor upotrijebiti, kako dijete zaštititi od sunca i treba li ga uopće izlagati suncu samo su neka od pitanja koja se postavljaju iznova svakog ljeta. Uvelike se raspravlja o zaštitnim faktorima i o tome kako postupati s kremama za sunčanje. 

Propisani zaštitni faktori 

Australija dopušta najveći zaštitni faktor 30+ kako bi se zaštitili djeca i odrasli od lažnih tvrdnja i deklaracija na kremama poput “štiti cijeli dan”. SAD nema propisan najveći zaštitni faktor, a u Europskoj uniji to je 50+ iako se po novome preporučuje da na deklaracijama piše najveći zaštitni faktor od 30+. Naime, faktor 15 pruža zaštitu od sunca 93,3 posto, a faktor 30 pruža zaštitu od 96,6 posto. Faktor 50 pruža neznatno veću zaštitu – oko 97 posto. 

– Za sebe i dijete upotrebljavam faktor 30, a držim se savjeta kozmetičarke kako nije dobro pretjerivati s faktorima jer ne pomažu toliko koliko mogu biti iritantni za kožu – kaže Stela Knežević, mama 4-godišnjaka. 

Unatoč uporabi krema koje štite, sunce treba izbjegavati. 

– Ako uobičajeno na suncu bez zaštite izgorimo za 20 minuta, faktor 15 omogućuje nam da na suncu ostanemo 15 puta po 20 minuta, odnosno 300 minuta ili pet sati. Iako SPF na preparatima znači da koža povećava prirodnu otpornost prema suncu, u početku dok koža nije potamnjela treba izbjegavati ekstremna izlaganja, posebice sredinom dana kada je insolacija najjača – rekla je dr. med. spec. dermatovenerologije Ivana Manola iz Poliklinike Vili. 

Stručnjaci se slažua da je za djecu najbolje uopće ih ne izlagati izravno suncu. 

Djecu ne treba izlagati 

– Zaštitni faktori označavaju koliko koža može biti na suncu a da ne pocrveni, a što je faktor veći, to kožu štiti duže i bolje. Za djecu se preporučuju preparati s visokim faktorima na bazi minerala koji im ne štete. U posljednje dvije godine svi veliki proizvođači za djecu nude proizvode i s faktorom 50 – smatra magistrica farmacije Lidija Vujić iz ljekarne Zeus, koju je zatekla preporuka iz EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?