Pokladno vrijeme nezamislivo je bez hrskavih kroštula i savršeno prženih fritula koje nisu upile masnoću, iznutra su mekane, a izvana imaju finu, hrskavu koricu. Ako ih dosad niste pripremali, ne brinite, lakše je nego što vam se čini!
Kroštule (fanjki)
Sastojci:
200 g brašna
3 žumanjka
1 žlica šećera
1 žlica rakije, likera ili ruma po želji
1 žlica vrhnja
1 vrećica vanilin šećera
šećer u prahu
ulje za prženje
Priprema:
Prvo obavezno prosijte brašno. Pjenasto izmiksajte žumanjke s malo soli. U brašno dodajte žumanjke, šećer, vrhnje i rakiju te umijesite čvrsto tijesto. Prekrijte ga krpom i ostavite da stoji od pola sata do sat vremena, zatim ga tanko razvaljajte. Režite duguljaste trakice s pomoću ukrasnog kotačića s rebrastim rubom pa svaki komad uzdužno razrežite po sredini. Da biste dobili karakterističan oblik kroštula, lijevu stranu tijesta provucite ispod proreza i lagano je izvucite. Oblikovane kroštule ostavite pokrivene krpom da odmore petnaestak minuta prije prženja. Kroštule pržite u dubokom, vrućem ulju. Vruće kroštule pospite šećerom u prahu pomiješanim s vanilin šećerom.
Fritule
Sastojci:
1 jogurt
1 jaje
200 g glatkog brašna
50 g šećera
vanilija
ribana korica naranče
1/2 praška za pecivo
žlica-dvije ruma ili rakije
malo soli
šećer u prahu za posip
Priprema:
Sve sastojke dobro povežite u homogenu smjesu i s pomoću žličice ispuštajte u lagano zagrijano duboko ulje. Neka ulje ne bude prevruće jer će se fritulice izvana zapeći, a u sredini ostati sirove. Treba ga biti dovoljno da fritule ne dodiruju dno lonca. Nemojte pretjerivati i ubaciti previše fritula odjednom jer fritule narastu i treba ostati mjesta da se mogu same okretati. Kad se okrenu i zazlate sa svake strane, izvadite ih na kuhinjski papir da upije višak ulja. Pospite ih šećerom u prahu ili cimet-šećerom, poslužite s džemom, nutellom... kako vam volja!