Šokački 'blues' u jednom kolačiću

Ovisni smo o salenjacima i ne bojimo se priznati – ovaj recept naš je apsolutni zimski favorit!

Vigor Klaić
07.02.2023.
u 07:00

Kad jutro svane obavijeno maglom, kad u zraku miriše na snijeg i sve je nekako tiho i hladno… a salenjaci mekani k'o duša griju baš kao najslađe sjećanje na djetinjstvo. Na baku, na mamu, na neke davne svinjokolje, na zime sa snijegom i zaleđenu Savu. Sav šokački blues u jednom kolačiću! .

Salenjaci – tradicionalna slavonska slastica, prhki kolačići sa svinjskim salom i nadjevom od pekmeza, po mogućnosti onog od šljiva, pravi su speketakl. Pripremite ih po receptu naše najdraže Slavonke, Tanje Pastuović Klaić!

Foto: Vigor Klaić

Slavonski salenjaci

Sastojci:

  • 600 g glatkog brašna
  • 2 žumanjka
  • 3 dl toplog mlijeka
  • malo soli
  • 30-40 g svježeg kvasca
  • 1 žlica šećera
  • malo toplog mlijeka
  • 300 g mljevenog sala
  • 100 g brašna za salo
  • pekmez (domaći, od šljiva ili marelica)
  • šećer u prahu

Priprema:

U toplo mlijeko dodajte šećer i razmrvljeni kvasac. Ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira. Prosijte brašno, dodajte malo soli, žumanjke, pripremljeni kvasac i vodu. Umijesite glatko tijesto, po potrebi dodajte još malo brašna (''klofajte'' kuhačom dok se ne pojave mjehurići ili dugo miješajte mikserom uz pomoć nastavka za tijesto). Ostavite na toplom mjestu da se diže. Dignuto tijesto izručite na brašnom posutu plohu i tanko razvaljajte u pravokutnik. U mljeveno salo utrljajte brašno (100 g), umijesite da se sjedini pa također tanko razvaljajte. Na 2/3 tijesta stavite pripremljeno salo, praznu trećinu preklopite prema sredini, a zatim još jednom preko nje. Prekrijte krpom i ostavite da odstoji nekih 20 minuta. Razvaljajte i ponovite preklapanja i opet ostavite da tijesto odmara 20 minuta. Postupak ponovite i treći put. Kada se tijesto opet digne, razvaljajte ga i izrežite na kvadratiće, na svaki stavite malo pekmeza, zamotajte salenjake i složite ih na lim za pečenje. Ostaviti na sobnoj temperaturi oko 15 minuta. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 200°C dok ne porumene. Kad su salenjaci gotovi, pustite da se ohlade pa ih prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Foto: Vigor Klaić

Foto: Vigor Klaić

Foto: Vigor Klaić

Foto: Vigor Klaić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije