ISTRAŽIVANJE

Liječnici upozoravaju: I sreća vam može 'slomiti srce'

stetoskop
Foto: Robert Anić/PIXSELL
04.03.2016.
u 06:30

U četiri posto slučajeva sindrom slomljenog srca bio je izazvan radosnim događajem, ženidbom sina ili pobjedom omiljene momčadi

Baš poput intenzivnog emocionalnog šoka izazvanog nekim tužnim događajem poput rastave braka ili gubitka bliske osobe, i intenzivni radosni i veseli događaji mogu dovesti do sindroma “slomljenog srca”, upozorili su liječnici iz Sveučilišne bolnice u švicarskom Zürichu koji su radili na istraživanju objavljenom u stručnom časopisu European Heart Journal. Znanstvenici su analizirali slučajeve 485 pacijenata iz više zemalja kojima je dijagnosticiran takozvani “sindrom slomljenog srca” (kardiomiopatija izazvana stresom ili TTS) koji nastaje nakon emocionalnog šoka te su ustanovili da su okidači za neke od tih slučajeva bili sretni i radosni događaji.

– Ovim istraživanjem pokazali smo da okidači za “slomljeno srce” mogu biti puno raznolikiji nego što se dosad smatralo. Jedno od najvažnijih otkrića koje će pomoći i liječnicima pri zbrinjavanju pacijenata jest dokaz kako bolesti mogu prethoditi i pozitivne i radosne emocije – kazala je Jelena Ghadri, jedna od liječnica koja je sudjelovala u istraživanju. Prema studiji kod 4 posto pacijenata, sindrom TTS bio je izazvan sretnim događajem: ženidbom sina, pobjedom omiljene momčadi na utakmici, rođenjem unuka i slično, dok je u 96 posto slučajeva uzrok bio tužan stresni događaj.

>> Ne odgađajte majčinstvo za četrdesete. Evo što vam se može dogoditi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije