PROMO

Ljetna eno-gastro priča s istoka Hrvatske u kojoj ćete uživati

Vukovarsko-srijemska županija
Foto: Darko Kešnjer, Izvor: TZ VSŽ
1/12
12.07.2024.
u 14:25

Razigrani pjenušac ili lagani rose iz srijemskih vinograda uljepšat će vruće ljetne večeri, a za potpuni gurmanski doživljaj predlažemo ljetni izlet u Vukovarsko-srijemsku županiju

Srijemsko vinogorje nudi bogat izbor laganih vina kao stvorenih za ljetno pijuckanje u omiljenom društvu. Tu su lepršavi pjenušci, pitki rosei, nježnih i osvježavajući rajnski rizlinzi, sauvignoni i mineralne graševine s neodoljivim voćnim mirisima… Naravno, iz ovog dijela Hrvatske stižu i najbolji traminci pa se čaša vrhunskog vina ove sorte nikada ne odbija.

Doživljaj je još bolji ako pogled puca na Dunav, tako ćete u potpunosti osjetiti terroire i ljepotu vina. Sljubite ih s ukusnim jelima hvaljene srijemske i slavonske kuhinje i uživajte u trenutku.

Foto: Vedran Čuljak (Izvor TZ VSŽ)

Nježna, lagana i mineralna vina najbolja su pratnja laganim jelima poput paštete od sira sa začinima poput medvjeđeg luka ili ribljim paštetama od soma i šarana, a kad je riječna riba u pitanju Srijemci i Slavonci pravi su majstori u njezinoj pripremi.

Foto: Vedran Čuljak (Izvor TZ VSŽ)

Život uz Savu, Dunav, Bosut, Spačvu, Virove, ostavio je dubok trag i na kulinarskoj tradiciji pa ovog ljeta doživite Vukovarsko-srijemsku županiju iz riječne perspektive. Pijani ili pohani šaran, deverika na starovinski način, smuđ orly uz kuhano povrće ili smuđ u vrhnju, ako ste ljubitelj riječne ribe, uživat ćete. A tko kaže da ne možete naručiti i nešto pikantniji fiš?!

Foto: Domagoj Sever (Izvor TZ VSŽ)

I naravno, kulen ide pod obavezno. Bilo ljeto ili zima, bez obzira na doba dana kad ste u ovom kraju morate ga kušati, jer tu se proizvodi onaj vrhunski.

Foto: Ana Pinjuh, Izvor: TZ VSŽ

I za kraj jednostavan tips&tricks. Nježna, lagana, mineralna vina sljubljuju se s laganim jelima, vina svjetlijih boja savršeno se kombiniraju uz jela jednakih nijansi poput paštete od sira ili od ribe istih nijansi. Vina punijeg tijela i intenzivnijih boja sljubljuju se sa pikantnijim jelima poput slavonskog kulena, a za kraj sačuvajte traminac koji ide i uz slatke zalogaje.

Pobjegnite od ljetnih gužvi u gurmansku oazu i ponesite kupaći jer nećete odoljeti riječnim plažama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije