preukusna!

Malo drugačiji recept za pitu s jabukama: Dodajte svinjsku mast!

Shutterstock
04.03.2024.
u 07:00

Zbog tog jednog sastojka topit će se u ustima!

Da bi korica bila hrskavija, a tijesto tako mekano da se topi u ustima dodajte – svinjsku mast! Prošla je svoj "križni put" otkad je bila gotovo u potpunosti prognana iz kuhinje pa do povratka na velika vrata. Neka jela i kolači jednostvno ne mogu bez ovog važnog sastojka

Malo drugačija pita s masti i jabukama 

Za tijesto:

  • 1 cijelo jaje
  • 2 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 2 dl mlijeka
  • malo ekstrakta vanilije ili mahuna
  • prašak za pecivo
  • 420 g brašna u omjerima trećina (glatko, oštro i integralno)
  • 250 g svinjske masti

Foto: Shutterstock

Za nadjev:

  • 1,5 kg jabuka
  • 300 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 15 g griza

Foto: Shutterstock

Priprema: Za tijesto umiješajte jaja, posebno žumanjke sa šećerom, dodajte vaniliju, prašak za pecivo, mlijeko i mast. Kad se smjesa sjedinila, umiješajte brašno, izradite tijesto pa ga razvaljajte. Podijelite na dva jednaka dijela. Iznenadit ćete se koliko je podatno i lako se oblikuje. Smjestite polovicu razvaljanog tijesta u kalup za pečenje koji ste prekrili papirom.

On će upiti višak masti od pečenja. Izbodite i pecite 10 minuta, izvadite iz pećnice i prekrijte pripremljenim nadjevom. Za nadjev jabuke ogulite, očistite i naribajte. Neka odstoje pola sata, a zatim ih rukama dobro iscijedite.

VEZANI ČLANCI:

Dobiveni sok stavite u dublju tavu i dodajte šećer. Kad zakuha, pustite da se kuha na srednjoj vatri još 10-15 minuta, odnosno dok ne poprimi izgled gustog sirupa. Neka se sirup malo prohladi pa dodajte jabuke, cimet i griz i promiješajte.

Preostalo tijesto razvaljajte na papiru za pečenje, preokrenite na nadjev i odstranite papir. Na tijestu dijagonalno narežite plitki uzorak. Pecite 20 minuta na 200 stupnjeva pa smanjite na 180 i pecite još 25-30 minuta. Ohladite na rešetki i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije