S prvim hladnijim danima uživamo u mirisu cimeta, klinčića, naranče, anisa, plodova i začina koji griju, vesele te naše čajeve, kompote, šalice toplog mlijeka čine posebnima. Pripremiti mirisnu mješavinu zimskih začina nije teško, a ujedno je to i odlična ideja za zimska darivanja. Pripremljene mješavine dovoljno je staviti u staklenke s poklopcem. Koja će aroma prevladati u kojoj mješavini, vaša je odluka. Važno je pripremiti okus koji volite, okus koji je za vas savršena definicija zime. Naš je odabir sklad okusa i mirisa voća, orašastih plodova i začina od kojih su neizostavni cimet, zvjezdasti anis i klinčić.
Cimet – koristimo ga u prahu ili štapićima, od kojih ovaj u prahu ima intenzivniju aromu. Cimet se dodaje raznim napitcima (i u kavu), voću, kolačima i brojnim slanim jelima. U cimetu rado uživamo jer ima slatkasti, topli, drvenasti okus te se odlično slaže s ostalim začinima i voćem, posebno narančom i jabukom.
Zvjezdasti anis - može se koristiti sam ili kao jedan od sastojaka, a poznat je i kao obavezan dodatak kineskoj mješavini od pet začina te u indijskoj mješavini garam masale. Odličan je dodatak likerima te kuhanom vinu i kompotima jer svojom ljuto-slatkom aromom obogaćuje okus. Cijenjen je zbog svojih eteričnih ulja i neizostavan je dodatak blagdanskim delicijama.
Klinčić – jedan od omiljenijih zimskih začina, ima karakterističan miris i oštar, gotovo ljutkast okus. Pri korištenju klinčića budite umjereni kako taj okus ne bi pokvario jelo ili napitak. Odličan je za pripremu medenjaka, peciva, slastica, kuhanog vina, kompota... Posebno se sljubljuje s čokoladom, narančom i jabukom. Nalazimo ga i u mješavini curryja.
Zimska čarolija
- 2 žlice cijelih klinčića
- 1 cimet u kori (usitnite na sitne štapiće do 1 cm)
- 10 cijelih anisa (usitnite na manje komadiće)
- 2 cijela muškatna oraščića (usitnite)
- 1 žličica papra u zrnu
- kandirana narančina kora (nasjeckana na manje komadiće)
Začine nasjeckajte, pomiješajte i pospremite u staklenku. Prema potrebi dodajte neki od začina koji vam posebno odgovara.
Testirali smo gastronomsku ponudu zagrebačkog Adventa