Mmmm...

Mirisi zime: Koji su najbolji začini za kuhano vino, čaj...

Shutterstock
31.12.2018.
u 07:00

Začiniti zimski čaj, kuhano vino, mirisne medenjake trenutak je kojem se posebno veselimo jer zimi daju i onu toplu stranu. Želite li pripremiti svoju čarobnu mješavinu, donosimo vam recept.

S prvim hladnijim danima uživamo u mirisu cimeta, klinčića, naranče, anisa, plodova i začina koji griju, vesele te naše čajeve, kompote, šalice toplog mlijeka čine posebnima. Pripremiti mirisnu mješavinu zimskih začina nije teško, a ujedno je to i odlična ideja za zimska darivanja. Pripremljene mješavine dovoljno je staviti u staklenke s poklopcem. Koja će aroma prevladati u kojoj mješavini, vaša je odluka. Važno je pripremiti okus koji volite, okus koji je za vas savršena definicija zime. Naš je odabir sklad okusa i mirisa voća, orašastih plodova i začina od kojih su neizostavni cimet, zvjezdasti anis i klinčić.

Cimet – koristimo ga u prahu ili štapićima, od kojih ovaj u prahu ima intenzivniju aromu. Cimet se dodaje raznim napitcima (i u kavu), voću, kolačima i brojnim slanim jelima. U cimetu rado uživamo jer ima slatkasti, topli, drvenasti okus te se odlično slaže s ostalim začinima i voćem, posebno narančom i jabukom.

Zvjezdasti anis - može se koristiti sam ili kao jedan od sastojaka, a poznat je i kao obavezan dodatak kineskoj mješavini od pet začina te u indijskoj mješavini garam masale. Odličan je dodatak likerima te kuhanom vinu i kompotima jer svojom ljuto-slatkom aromom obogaćuje okus. Cijenjen je zbog svojih eteričnih ulja i neizostavan je dodatak blagdanskim delicijama.

1/6

Klinčić – jedan od omiljenijih zimskih začina, ima karakterističan miris i oštar, gotovo ljutkast okus. Pri korištenju klinčića budite umjereni kako taj okus ne bi pokvario jelo ili napitak. Odličan je za pripremu medenjaka, peciva, slastica, kuhanog vina, kompota... Posebno se sljubljuje s čokoladom, narančom i jabukom. Nalazimo ga i u mješavini curryja.

Zimska čarolija

  • 2 žlice cijelih klinčića
  • 1 cimet u kori (usitnite na sitne štapiće do 1 cm)
  • 10 cijelih anisa (usitnite na manje komadiće)
  • 2 cijela muškatna oraščića (usitnite)
  • 1 žličica papra u zrnu
  • kandirana narančina kora (nasjeckana na manje komadiće)

Začine nasjeckajte, pomiješajte i pospremite u staklenku. Prema potrebi dodajte neki od začina koji vam posebno odgovara.

Testirali smo gastronomsku ponudu zagrebačkog Adventa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije