Mirta, mirisna smola, smanjuje razinu kolesterola u krvi

istraživanje
Reuters
26.12.2009.
u 11:30

Mirta je najpoznatija kao jedan od poklona koje je mali Isus dobio nakon rođenja od Sveta tri kralja.

Mirisna smola, koja se uglavnom u prošlosti koristila kao sastojak parfema ili tekućina za balzamiranje, mogla bi se početi koristiti kao dodatak prehrani i to kako bi snizila kolesterol. Mirha ili mirisna smola je smola boje hrđe, a dobiva se od nekoliko vrsta drveća koja rastu samo na Bliskom istoku i u Etiopiji.

Inače, najpoznatija je po tome što je upravo nju na poklon dobio mali Isus nakon rođenja, i to od jednog od Sveta tri kralja, uz zlato i tamjan.

U studiji objavljenoj u stručnom časopisu International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health znanstvenica Nadia Saleh Al-Amoudi kaže da se mirta već neko vrijeme koristi u medicini kao lijek za upaljeno grlo, lošu probavu, te posjekotine i opekline.

Prilikom istraživanja mirtu su davali albino štakorima, te su ustanovili da je njihova razina "lošeg" kolesterola pala, dok je razina "dobrog" kolesterola porasla. Upravo zato mirta bi mogla postati novo oružje u borbi protiv kolesterola.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
14:23 26.12.2009.

A Bog nije mogao stvoriti odraslog čovjeka, nego je baš htio dirati u žensku maternicu?

OB
-obrisani-
12:18 26.12.2009.

Mali isus je bio genetski manipuliran produkt s jednim ciljem a to je da se opljacka neuki narod. a o smoli ce mo drugi put.

AM
amarila
12:24 26.12.2009.

o kojoj ti pljacki govoris ? zar ima vecih lopovdura od ovih danasnjih koji nam vladaju ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije