ODMOR IZ SNOVA

Mislite da raj na Zemlji ne postoji? Posjet Elafitskim otocima uvjerit će vas u suprotno!

'scena...dubrovnik...23.08.2005. dubrovnik - elafiti/kolocep snimio:marko lukunic'
'marko lukunic'
08.08.2024.
u 08:00

Iako na njima danas nema jelena, Elafiti se nazivaju još i Jelenskim otocima jer su navodno još u antičko doba otoke nastanjivale te plemenite životinje

Sanjate li o ljetnom odmoru na moru, ali daleko od gužve i buke koje se podrazumijevaju na većini popularnih turističkih destinacija, onda je krajnji jug Hrvatske pravi izbor za vas. Savršen odabir mogli bi biti Elafitski otoci. Riječ je o skupini otoka i otočića uz dubrovačku obalu, koji zadivljuju ljepotom i netaknutom prirodom.

Iako na njima danas nema jelena, Elafiti se nazivaju još i Jelenskim otocima jer su navodno još u antičko doba otoke nastanjivale te plemenite životinje. Službeni naziv i ima korijen u grčkoj riječi 'elaphos', koja u doslovnom prijevodu znači jelen. Postoji i teorija kako su taj naziv dobili jer, dok se promatraju sa Srđa, nalikuju upravo na jelena.

VEZANI ČLANCI:

Otočje broji puno manjih hridi te desetak većih otoka od kojih su tri naseljena – Šipan, Lopud i Koločep.

Najveći od njih je Šipan, koji je od pamtivijeka Dubrovčanima bio omiljeno izletište i mjesto za odmor. O tome svjedoče brojni ljetnikovci i crkvice koji su razasuti po cijelom otoku. Tlo na Šipanu pogodno je za poljoprivredu pa se ondje nalazi mnoštvo maslinika i nasada smokava. Turistima su pak posebno privlačne male uvale koje garantiraju privatnost i mir.

GALERIJA: Britanci nahvalili hrvatski otok: 'Savršeno je mjesto za ljetni odmor s gotovo nimalo turista'

'scena...dubrovnik...23.08.2005. dubrovnik - elafiti/kolocep snimio:marko lukunic'
1/18

Koločep je najjužniji naseljeni hrvatski otok, a domaće stanovništvo naziva ga Kalamota. Riječ je o otočiću bez cesta, sa samo dva naselja koja su smještena u prekrasnim pješčanim uvalama. Stari Dubrovčani i ovamo su nekad rado bježali kako bi se odmorili od naporne svakodnevice pa na Koločepu i danas stoje brojni ljetnikovci, ali i sakralni objekti koji su prava turistička atrakcija.

Možda i najpoznatiji od svih Elafitskih otoka jest Lopud. Njegova pješčana plaža Šunj oduvijek oduševljava turiste, baš kao i brojni spomenici kulture, poput franjevačkog samostana iz 15. stoljeća te tvrđave Sutvrač s koje puca pogled na čitavo dubrovačko područje.

Iako službeno ne pripada Elafitskim otocima, još jedan otočić u dubrovačkom arhipelagu oduševljava turiste. Riječ je o Lokrumu, na kojem je, prema legendi, nekada davno spas od brodoloma pronašao slavni engleski kralj Rikard Lavljeg Srca. Lokrum je poznat po jedinstvenoj prirodi i botaničkom vrtu u kojem se može razgledati 800 biljnih vrsta iz čitavog svijeta. Ima i vlastito jezerce te zanimljive kulturne spomenike.

Na većinu otoka uz dubrovačku obalu brodom se s kopna dolazi vrlo brzo, a sve i ako vam djeluju previše mirno za duži odmor te više volite užurbanost kakvu nudi sam Dubrovnik, idealan su odabir za jednodnevni izlet.

Pohvalila se na TikToku: 'Na romantičnoj večeri sam u kamenici pronašla biser!'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije