korisno

Modrice vam se često pojavljuju na koži? Evo nekoliko mogućih razloga

Shutterstock
07.07.2023.
u 07:00

U početku modrica izgleda crvena ili ljubičasta, a kasnije se pretvara u plavu, zelenu, smeđu ili žutu boju

Manje modrice često zacijele za nekoliko dana. Nekim ljudi lakše nastaju modrice od drugih, a ponekad im može trebati dulje da zacijele. Uzroci uključuju dob, lijekove i vaskulitis. Pad, udarac ili bilo što drugo što vrši iznenadni jak pritisak na kožu može uzrokovati modricu. Vrlo snažni udarci mogu oštetiti kosti, uzrokujući duboko krvarenje i modrice za koje je potrebno i do nekoliko tjedana da zacijele, piše Medical News Today

Budući da koža nije oštećena na vanjskom dijelu, nećete vidjeti takozvano vanjsko krvarenje. Ipak, krvne žile ispod kože su oštećene i uzrokovat će krvarenje. U početku modrica izgleda crvena ili ljubičasta, a kasnije se pretvara u plavu, zelenu, smeđu ili žutu boju. Hematologinja Dana Angelini navodi da je normalno vidjeti male modrice na području ruku i nogu, ali da neizazvane modrice na torzu, leđima ili licu mogu biti razlog nekog zdravstvenog problema.

VEZANI ČLANCI:

Modrice osim ozljeda mogu uzrokovati lijekovi poput aspirina, ibuprofena i antidepresiva, ali i oni koji razrjeđuju krv. Čak i pojedini suplementi poput Ginsenga, ginka i ribljeg ulja mogu uzrokovati ovu pojavu. Drugi mogući uzroci modrica su nedostatak vitamina B12, C ili K.

Također, treba obratiti pažnju na poremećaj u krvi kao što je takozvana Von Willebrandova bolest, hemofilija ili neki drugi sličan poremećaj zgrušavanja krvi. Osim toga, drastičan unos alkohola i pothranjenost mogu uzrokovati modrice.

Posjet liječniku je potreban ukoliko vaša modrica ne prolazi ni nakon sedam dana, ako se nalazi na dijelu tijela gdje mala vjerojatnost da se ozlijedite i ako vam se stalno vraća. Ukoliko vaš liječnik ne prepozna uzrok modrice, potrebno je da vas naruči na detaljnu analizu krvi.

Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije