Limun je neizostavna namirnica u mnogim domovima i omiljeni dodatak čajevima, sokovima i kolačima. Bogat je izvor vitamina C, a obiluje kalijem. U 100 grama ovog južnjačkog voća nalazi se samo 28 kalorija pa je idealan saveznik u mršavljenju. Nutricionisti i liječnici preporučuju redovnu konzumaciju limuna jer je dobra prevencija za bolesti kao što su laringitis, prehlada, visok krvni tlak i sl.
No, osim kao dodatak jelima i pićima, limun u kuhinji može biti koristan i na druge načine te može pomoći da mjesto u kojem pripremate hranu za svoju obitelj bude čišće i odiše svježinom.
Neutralizator mirisa: Želite li izbjeći neugodne mirise u hladnjaku, stavite među namirnice pola limuna. Polovicu možete i iscijediti na spužvicu, učinak će biti još bolji, ali ne zaboravite spužvicu redovito prati i stavljati na nju svjež limun.
Očistite dasku za rezanje: Daske za rezanje znaju biti pravi izvor neugodnih mirisa, s obzirom da na njima sjeckamo i luk, i meso, i druge namirnice intenzivnih mirisa. Kako bi oni nakon korištenja nestali s daske, prerežite limun i njegovom unutrašnjošću dobro istrljajte dasku. Ostavite da kratko odstoji, a nakon toga operite.
GALERIJA Ovo ne možemo ni zamisliti: Evo kakva se sve hrana nudi u McDonald's restoranima diljem svijeta
Rješenje za mrlje: Hrana u kuhinju stiže u različitim bojama i tijekom pripreme može ostaviti mrlje na našim rukama. Primjerice, kupine, mladi orasi ili dud. No, ne brinite, i taj problem možete riješiti pomoću limuna. Ruke operite u iscijeđenom soku limuna, ostavite kratko da djeluje, a nakon toga operite toplom vodom i sapunom. Ponovite postupak nekoliko puta.
Za čiste radne površine: Iscijedite jedan limun, u pomiješajte ga sa žlicom sode i 700 mililitara vode u boci s raspršivačem. Dobro protresite i koristite za čišćenje radnih površina u kuhinji. Osim što ćete ubiti sve bakterije, kuhinja će vam predivno mirisati.
Blistavi lonci: Limun je idealan za čišćenje metala. Ako na vašim loncima uočite mrlje ili im jednostavno želite vratiti stari sjaj, prerežite limun na pola i posipajte ga solju te se bacite na trljanje lonaca. Kasnije ih dobro isperite jer bi limun, ako duže ostane na njima, mogao potaknuti stvaranje novih, blijedih mrlja.
Studija otkrila: Pola sata drijemanja može poboljšati pamćenje, raspoloženje i budnost do četiri sata