drugačije od žena

Muškarci iskazuju empatiju ako su i sami prošli neko teško razdoblje...

zaljepljena usta
Press Association/PIXSELL
21.09.2012.
u 13:56

Gledaju li neki romantični film ili dramu, na ženu će on imati utjecaj tako da zaplače, a muškarca može uspavati. Jer ono što muškarca može "dirnuti" jest nešto što je i sam prošao u životu

Muškarci nisu bezosjećajne svinje, kako bi ih žene u trenucima iznerviranosti najradije nazvale (i najčešće nazivaju)! Najnovije istraživanje pokazalo je da muškarci ipak nisu nesposobni za iskazivanje empatije, već da, za razliku od žena, suosjećaju drugačije.

Istraživači su poslije predstave Vaginini monolozi ispitivali muškarce i žene o tome kako se, po njihovu mišljenju, pojedini lik osjećao u nekoj situaciji. Pokušali su otkriti razinu empatije: razumiju li ispitanici emocije drugih, osjećaju li njihove emocije i je li reakcija na tuđu nesreću – negativna ili pozitivna.

Otkriveno je da je za žene kognitivna empatija (primjerice osvješćivanje da je netko drugi osjetio bol) bila dovoljna. No muškarci su morali osobno osjetiti bol kako bi postali empatični.

– Često se pretpostavlja da emocionalna empatija izravno vodi simpatiji. No naši rezultati pokazali da to vrijedi i za muškarce, ali ne i za žene. Simpatija za druge kod žena je temeljena na njihovim procjenama razine boli kod drugih – napisale su u zaključku psihologinje Thalia Goldstein i Ellen Winner, prenosi Medical Daily.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije