PROMO

Na putu kroz prirodu: zašto Zelena ruta mora biti na vašem popisu

Jankovac, Papuk, foto: Matija Turkalj
28.08.2024.
u 13:59

Ako još niste posjetili Zelenu rutu, vrijeme je za posjet Virovitičko-podravskoj županiji. Ovo područje nudi jedinstvenu priliku za istraživanje kroz nevjerojatne pejzaže i raznovrsne aktivnosti koje će vas ispuniti energijom i stvoriti nezaboravne uspomene.

Foto: Manastir sv. Nikole, foto: Matija Turkalj

Papuk i Drava: Prvi korak u svijet prirodnih čuda

Prva stanica na vašoj avanturi svakako bi trebala biti Park prirode Papuk. Ovdje ćete pronaći očaravajuće šumske staze koje vas vode kroz jedan od najljepših dijelova Hrvatske. Uživajte u miru i tišini dok istražujete prirodne ljepote ovog UNESCO-ovog svjetskog geoparka. Ujedno, ne propustite priliku za opuštajući dan uz rijeku Dravu, gdje možete uživati u pikniku uz zvuke rijeke i miris divljih cvjetova koji vas okružuju. Kroz čak 72,5 km županije proteže se i UNESCO-ov Rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav u kojem se nalazi oko 1300 vrsta flore i faune.

Foto: Aktivnosti na Dravi, foto: Matija Turkalj

Biciklistička ruta: Otkrivanje skrivenih dragulja

Virovitičko-podravska županija pravi je raj za bicikliste. S više od 600 kilometara označenih staza, uključujući EuroVelo 13, ovo područje nudi nevjerojatne mogućnosti za biciklističke izlete. Prolazeći kroz slikovita sela i polja, možete otkriti skrivene kutke regije, uživati u pogledu na vinograde na obroncima Bilogore i istražiti bogatu kulturnu baštinu.

Adrenalinska avantura: MTB Maraton i Mrka Trka

Za ljubitelje adrenalina, Panonsko Bilogorski MTB Maraton i Mrka Trka, koji se održavaju krajem kolovoza, nude nevjerojatno iskustvo. Ovi događaji privlače bicikliste i trkače iz cijele regije, pružajući im priliku da testiraju svoje granice u prekrasnim pejzažima Bilogore. Bez obzira jeste li iskusni sportaš ili tražite novi izazov, ove utrke pružaju savršenu priliku za sudjelovanje u nezaboravnom sportskom događaju.

Foto: Bicikliranje, foto: TZ Virovitičko-podravske županije

Opuštanje u netaknutoj prirodi

Nakon aktivnog dana, vrijeme je za opuštanje. Provedite miran dan uz rijeku Dravu ili istražite park šume poput Jankovca, savršene za lagane šetnje i piknike. Ako ste ljubitelj jahanja, razmislite o vođenim turama kroz nepregledna polja i livade, gdje možete uživati u tišini prirode. Vinogradi na obroncima Bilogore, Papuka i Krndije nude ne samo izvrsna vina, već i predivne pejzaže idealne za pješačenje ili biciklizam.

Foto: Trčanje u čistoj prirodi, foto: TZ Virovitičko-podravske županije

Manifestacije kroz cijelu godinu

Virovitičko-podravska županija tijekom cijele godine živi kroz niz manifestacija koje slave prirodu, rekreaciju i zajedništvo. Biciklistički vikendi i utrka Litice oko Virovitice, Put šarana outdoor weekend, Klopotec Trail u Pitomači i Popišanac Trail u Slatini samo su neki od događaja koji privlače posjetitelje iz cijele Hrvatske i šire. Ovi događaji su savršena prilika za upoznavanje lokalne kulture i povezivanje s prirodom na jedinstven način.

Vaša sljedeća avantura čeka na Vas

Zelena ruta Virovitičko-podravske županije nudi bezbroj mogućnosti za istraživanje prirode, kulture i sporta. Bez obzira jeste li strastveni biciklist, planinar ili jednostavno ljubitelj prirode, ova regija pruža idealne uvjete za stvaranje nezaboravnih uspomena. Planirajte svoj posjet već danas i otkrijte sve čari koje ova jedinstvena destinacija nudi.

Foto: foto: TZ Virovitičko-podravske županije

Više informacija o događanjima i planiranju posjeta možete pronaći na službenoj stranici Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije​​.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije