u zabludi

Ne nasjedajte: Oznake "organsko" samo nas zavaravaju

shoping
Goran Stanzl/Pixsell
03.04.2013.
u 14:00

Pripazite jer naljepnica da je nešto zdravo automatski mijenja našu percepciju o hrani koju jedemo, a koja nužno ne mora biti "zdrava"

Namirnice s etiketom "organski uzgoj" ljudi doživljavaju kao zdravije, ukusnije, manje kalorične i općenito blagotvornije za zdravlje, otkrili su znanstvenici s njujorškog sveučilišta Cornell.

Znanstvenici su u istraživanju ispitanicima poslužili tri vrste proizvoda, s time da je svaka vrsta imala dva identična proizvoda koja su se razlikovala samo u etiketi – "organska" hrana ili obična. Osim navodnog utjecaja na zdravlje, namirnice "obogaćene" ovom etiketom imale su mnogo veći utjecaj na percepciju okusa i percepciju manje kalorijske vrijednosti nego "obične" namirnice, piše Daily Mail. Hranu s "organskom oznakom" ispitanici su ocijenili kao proizvode s manje kalorija, masti i hranjivije i bili su spremni za njih platiti čak oko 23 posto više!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?