Ako želite zasladiti nedjelju, a ne želite puno vremena provesti u kuhinji ili napraviti veliki nered, imamo super recept koji je poseban jer nema vaganja, miksanja ni predugog pečenja, piše Večernji.ba. Riječ je o kolaču s nadjevom od sira i višanja, a kad je gotov, za njega će se zasigurno tražiti komad više. U slast!
Sastojci:
Koristite šalicu od 200 ml (200 g)
- Šalica brašna
- Šalica šećera
- Šalica griza
- Prašak za pecivo, vanili šećer
VEZANI ČLANCI:
Sirni nadjev:
- 500 g svježeg sira
- Jaje
- Kora limuna
- Vanili šećer
- Kiselo vrhnje
- 4 žlice šećera
Nadjev od višanja:
- 500 g višanja
- 3 žlice maslaca
- 3 žlice krušnih mrvica
- 3 žlice šećera
- Pola soka od jednog limuna
- Cimet po ukusu
Preljev:
- 2 jajeta
- Šalica mlijeka
- Šalica vrhnja za šlag koje nije potrebno miksati
- 2 žlice šećera
VEZANI ČLANCI:
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, lim za pečenje premažite uljem, sve suhe sastojke sjedinite i podijelite na tri djela. U dubokoj posudi izmiješajte sve sastojke sa sirom, u tavi otopite maslac s prezlama i pržite par minuta, stavite sa strane i kad se ohladi dodajte višnje, limunov sok, šećer i cimet. Sjedinite.
U trećoj posudi pripremite preljev od jaja, mlijeka i vrhnja, te šećera. Na lim za pečenje stavljajte suhu smjesu, pa dio s višnjama, pa sirnu smjesu, potom opet suhu smjesu.
Na kraju prelijte preljevom od jaja, pecite oko 45 minuta na 180 stupnjeva.
Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega: