HRANA

Ne znamo što jedemo

obzor_logo_text.gif
import
05.04.2008.
u 13:45

Hrana je oduvijek bila i bit će ključni problem čovječanstva. Međutim, današnji problemi koji se vežu uz hranu znatno su drugačiji nego što su bili prije samo nekoliko desetljeća. Danas nas brinu potencijalno štetni sastojci u hrani, poput dioksina u mozzarelli, brinu nas sveprisutni E-brojevi, poput umjetnih boja u lizaljkama, želimo znati odakle potječe hrana koju jedemo i odgovara li deklaracija stvarnom sastavu proizvoda.

Naš sustav prehrane poprilično se promijenio u posljednjih nekoliko desetljeća. Većina tih promjena dogodila se bez našega odobravanja, pa čak i da nekih nismo bili svjesni. Ipak, te promjene mogu znatno utjecati na naše zdravlje i okolinu.

Educirani potrošači
U prošlosti, odlazak u kupovinu značio bi posjet mesaru, pekaru i nekolicini drugih specijaliziranih manjih trgovina. Vlasnici trgovina poznavali su svoje kupce i njihove želje te su im pokušavali osigurati najkvalitetniju hranu. Današnjem sustavu nedostaje osobnosti. Lanci maloprodaje, otvoreni gotovo uvijek, nude praktički sve, od pekarskih proizvoda do kozmetičkih, medicinskih proizvoda i vrtnih garnitura. Većina ljudi ne zna odakle potječe njihova hrana, gdje se uzgaja, kako se proizvodi, od koga nabavlja, što je u nju dodano, a što joj je oduzeto ili koliko je kilometara prešla prije nego se našla na kuhinjskom stolu. Drugim riječima: ljudi zapravo ne znaju što jedu. Iako načelno treba cijeniti pogodnosti koje nude supermarketi, u takvom sustavu dobro prolazi samo educirani potrošač.



A da bi u Hrvatskoj stvorile preduvjete za odgovarajuće obrazovanje potrošača, nadležne institucije donose novi pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane. Ovaj pravilnik naslanja se na Pravilnik o općem označavanju ili deklariranju hrane iz 2004. godine koji je uglavnom usklađen s propisima EU, no budući da je u međuvremenu došlo do izmjena zakonodavstva EU, potrebno je dodatno usklađivanje. Osnovna novost odnosi se na navođenje podrijetla proizvoda za svježe meso, mesne proizvode, ribu, jaja, voće i povrće, pa bi tako, primjerice od 31. lipnja ugostiteljski objekti trebali navesti podrijetlo proizvoda za hranu koju nude. Namirnice iz navedenih skupina morat će na deklaraciji imati istaknutu zemlju podrijetla.

Usklađivanje s propisima EU započelo je s jajima, a tijekom godine nastavit će se s mesom. Od početka travnja sva jaja na prodajnim mjestima u Hrvatskoj moraju biti kodirana. Naime, stupanjem na snagu izmjena Pravilnika o kakvoći jaja u kojoj se navodi da sva kokošja jaja klase A, dakle ona namijenjena kupcima, moraju imati podatak o tome na koji je način uzgojena kokoš koja ga je snijela, zatim kraticu države porijekla te broj proizvođača. Prvi broj koda odnosi se na način uzgoja i držanja: nula je znak za ekološki uzgoj, jedinica za “slobodni uzgoj”, a ako je kokoš živjela u kokošinjcu, jaje će imati brojku dva. U najvećem broju slučajeva jaja u hrvatskim trgovinama imaju brojku tri, što znači da je kokoš bila uzgojena i držana – u kavezu.

Čitate li deklaracije?
Prema hrvatskom Pravilniku o općem deklariranju hrane, podaci na deklaraciji ne smiju obmanjivati potrošača, a posebice glede karakteristika hrane, sastava, količine, trajnosti, podrijetla te metode proizvodnje. Hrani se ne mogu pripisivati učinci koje ona nema i ne smije se potrošača dovoditi u zabludu kako određena hrana ima neke posebne karakteristike u odnosu na istovrsnu hranu. Načinom deklariranja ne smiju se bilo kojoj hrani pripisivati svojstva sprječavanja, liječenja ili izlječenja bolesti ili upućivati na takva svojstva. Iznimka je tzv. hrana za posebne prehrambene potrebe za koju proizvođač može zatražiti odobrenje zdravstvene tvrdnje na temelju priloženih znanstvenih dokaza. Primjerice, ukoliko fermentirani mliječni proizvod sadrži probiotike za koje postoji dovoljno dokaza o povoljnom djelovanju na probavni sustav, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH izdaje rješenje o odobrenju zdravstvene tvrdnje koja se može istaknuti na deklaraciji proizvoda.



Prehrambena svijest

Podaci o hranjivoj vrijednosti (energetskoj vrijednosti, sadržaju masti, bjelančevina, vitamina...) mogu se istaknuti na pakiranju proizvoda, međutim, ova vrsta deklariranja nije obavezna za sve proizvode i ostavljena je na volju proizvođaču. Ako žele deklarirati podatke o nutritivnoj vrijednosti, proizvođači se moraju držati Pravilnika o navođenju hranjivih vrijednosti hrane.
Svi podaci koje nudi deklaracija prehrambenog proizvoda dragocjeni su za potrošače. Neki su tek “prehrambeno osviješteni”, a neki zbog bolesti moraju posezati za namirnicama točno određenog prehrambenog sastava. Podatak o porijeklu i načinu proizvodnje, odnosno uzgoja pojedinih namirnica zasigurno će biti od koristi hrvatskim potrošačima. To je jedini način kako ući u trag hrani koju jedemo i kako pronaći krivca ako slučajno nešto pođe po zlu.

Deklariranje namirnica i jela u ugostiteljskim objektima korak je dalje, a tom se problematikom trenutno bave njujorški restorani. Naime, od 31. ožujka na snagu je stupio propis da lanci restorana moraju imati jelovnike s jasno označenim brojem kalorija za svako jelo. Nova se odredba zasad odnosi na lance s najmanje 15 restorana, sveukupno približno 10 posto svih restorana u gradu. Ovo je jedna od mjera kojom se nastoji riješiti gorući problem epidemije pretilosti u SAD-u. Koliko su ugostitelji ozbiljno shvatili novo pravilo govore rezultati neovisne analize koja je provedena kako bi se provjerila točnost podataka. Tako primjerice na jelovniku glasovitog lanca restorana “Olive Garden” piše da porcija širokih rezanaca na mornarski ima 551 kcal, dok je laboratorijski izmjerena vrijednost 790. Punjene rajčice s jelovnika imaju 644 kalorije, a provjerom je ustanovljeno da je prava vrijednost 990 kcal.

No, koliko uopće potrošači obraćaju pažnju na deklaracije i koliko ih razumiju? Američko istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Dietetic Association pokazuje da samo 48-66 posto ljudi obraća pažnju na deklaracije, 64-73 posto zna osobni preporučeni unos energije, a 44-57 posto ne zna kako protumačiti navedene brojke. Situacija bi se mogla popraviti javnom edukativnom kampanjom o preporučenom unosu energije i objašnjenju pojmova koji se mogu pronaći na deklaraciji kao npr. umjereno, s niskim udjelom, bez kalorija itd. Ovakve podatke za Hrvatsku nemamo, a zanimljivo bi bilo saznati koliko se deklaracije proučavaju u nas.



Sporni E-brojevi
Sigurno je da su podaci koje su hrvatski potrošači posljednjih godina počeli pomno pratiti takozvani E-brojevi ili oznake za aditive u prehrambenim proizvodima. Prije 15-ak godina u Hrvatskoj su se pojavile crne liste s E-brojevima koje imenuju aditive štetne za zdravlje čovjeka. Liste su izazvale paniku i zbrku među potrošačima, to više što se na jednoj od tih lista našla i limunska kiselina (E330), potpuno bezopasan aditiv. Klinika za dječju onkologiju iz Du00FCsseldorfa koja se najčešće povezivala s tim informacijama, poslala je službeni javni dopis kojim opovrgava da lista potječe iz te ustanove.Kontroverzije vezane uz prehrambene aditive odnose se na sigurnost njihove uporabe, posebice uz količinu i vrstu aditiva koji neće ugroziti zdravlje čovjeka.

Rizici i sigurnost
Sigurnost uporabe aditiva u prehrambenoj industriji postala je upitna nakon što su neke studije pokazale da uporaba aditiva može izazvati degenerativne promjene, povećati rizik od određenih oblika raka te da mogu izazivati alergijske reakcije. Na listi upitnih aditiva tako su se našli primjerice saharin, acesulfam K, natrij-mononitrat, BHA i BHT (konzervansi koji sprečavaju kvarenje ulja).

S jedne strane našli su se znanstvenici koji ne sumnjaju u sigurnost upotrebe aditiva. Oni svoj stav argumentiraju tvrdnjama da je doza aditiva koja bi eventualno mogla imati negativne posljedice na zdravlje toliko velika da je vjerojatnost da se ta doza unese hranom posve nerealna. U prilog njihovu stavu ide i činjenica da je maksimalna dopuštena količina aditiva (koji su potencijalno opasni za zdravlje) u hrani 100 puta manja od količine kod koje je rizik od štetnog djelovana na zdravlje čovjeka još uvijek jednak nuli.

S druge strane su pak znanstvenici koji smatraju da uporabu “upitnih” aditiva treba automatski zabraniti, bez obzira na razlike u količinama koje negativno djeluju na zdravlje i količinama koje se dodaju u hranu.



Neki aditivi su prirodnog podrijetla, primjerice vitamini, vlakna, enzimi, prirodna bojila i arome, dok su drugi sintetizirani kemijski spojevi točno poznatog sastava. Veću i ponekad doista opravdanu zabrinutost izazivaju sintetski aditivi. Da bi se izbjegli potencijalno štetni učinci nekih aditiva, valja se pridržavati dopuštenog dnevnog unosa koji je definiran za svaki pojedini prehrambeni aditiv.
Neki prehrambeni aditivi moraju se unositi u ograničenim količinama i zato je najbolje prednost davati prirodnim namirnicama koje moraju činiti temelj prehrane. Konzerviranu hranu i proizvode s produljenim rokom trajanja ili pak proizvode za koje znamo da sadrže potencijalno štetne umjetne boje, konzervanse i pojačivače okusa treba izbjegavati ili ograničiti njihov unos. To se posebno odnosi na djecu.

Bez obzira na prošla i buduća istraživanja te stavove o ovoj kontroverznoj temi, sigurno je da za ovakvim proizvodima treba posezati tek povremeno. Korisno je čitati deklaracije proizvoda i birati proizvode koji sadrže prirodne arome, boje i konzervanse.

Osim što obični ljudi u trgovinama mogu mnogo naučiti o vrijednosti hrane čitajući deklaracije proizvoda, ponešto mogu naučiti i profesionalci koji se bave nutricionizmom.

Liječniku s računom
Primjerice, nedavno objavljen znanstveni članak pokazao je da se računi iz supermarketa mogu dobro iskoristiti za utvrđivanje sadržaja masnoća i energetske vrijednosti kupljene hrane radi identificiranja rizika od pretilosti. Stoga, sljedeći put kad budete kupovali u supermarketima, nemojte bacati račun, možda će zatrebati vašem liječniku. Liječnik pak mora otići u jedan edukativni “obilazak supermarketa” kako bi u malom prstu imao sve nutritivne karakteristike proizvoda, kojih je iz dana u dan sve više.


Pravilnik o hrani

RIBA
Ribar koji je ulovio ribu, upisuje u svoj očevidnik, kao i dosad, što je, koliko i gdje ulovio. Pri prodaji ribe ispostavlja račun npr. ugostitelju, i taj račun je ujedno deklaracija kojom ugostitelj gostu kojem spremi tu ribu dokazuje njezino prodrijetlo.

UGOSTITELJI
Ne moraju pisati nove jelovnike svaki dan, nego gostu prilikom prezentiranja ponude imaju usmeno reći odakle je meso, riba, povrće ili voće koje serviraju. Zatraži li to gost, trebaju mu pokazati deklaraciju za namirnice.

ROK
Ugostitelji imaju tri mjeseca za prilagodbu, odnosno od 30. lipnja moraju na taj način poslovati. Proizvođačima je rok za označavanje podrijetla proizvoda godina dana.

KAZNE
Kazne za fizičke osobe koje ne objasne kupcu gdje su i od koga kupili hranu iznosit će od 5000 do 10.000 kuna, dok će te kazne za pravne osobe biti deset puta više, odnosno od 50.000 i 100.000 kuna.

MESO
Meso koje je prerađeno u Hrvatskoj nakon što je stiglo iz neke druge zemlje deklarirat će se kao hrvatski proizvod; tako dalmatinski pršut i dalje može biti od mađarske svinje. To će se, najavljuju u Ministarstvu, riješiti skorim pravilnikom o sljedivosti mesa i mesnih proizvoda koji će definirati mjesto uzgoja i klanja životinje i time potrošačima pružiti podrobnije i točnije informacije o proizvodu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?