Za većinu nas, oblik stolice koju izlučujemo može uvelike varirati ovisno o onome što smo radili i kako smo se hranili prethodnih dana. Razdoblje dehidracije, možda povezano s danom neprekidnog vježbanja, ili odgađanjem rada crijeva, može biti popraćeno nešto sušom stolicom nego što je to uobičajeno, piše Tonic.
U idealnom slučaju, stolice bi trebala lako prolaziti, dakle bez naprezanja ili intenzivnog osjećaja hitnosti. Na tablici bristolske stolice, postoji sedam tipova stolice, a tipovi 3, 4 su uobičajeni, dok su tipovi 1 i 2 'zatvor', tip broj 5 označava nedostatak vlakana, dok zadnja dva tipa ukazuju upalu.
VEZANI ČLANCI:
Uobičajena stolica (tip broj 3) obično dolazi u obliku kobasice s pukotinama na površini, do 2 ili 3 cm u promjeru. Tip broj 4 je oblik zmije s glatkom konzistencijom, sličan pasti za zube s tipičnim promjerom od 1 do 2 cm, i jasnih rubova.
Naprezanje kod suhih stolica povećava rizik hemeroida, prolapsa, što znači da crvuljak izlazi iz anusa i stanja divertikuloze, odnosno bolesti crijeva gdje se na stijenkama pojavljuju male hernije ili kile. To se događa kada se na zidu debelog crijeva formiraju vrećice zbog pretjeranog naprezanja. One mogu postati mjesta infekcije ili upale.
VEZANI ČLANCI:
Oblici vodene stolice mogu biti povezani s infekcijom crijeva, na primjer s parazitom crijeva kao što je Giardia ili upalnim poremećajem kao što je Crohnova bolest. U pravilu su meke stolice (ali ne i vodene) najbolje. Zbog svake promjene navike crijeva koja dovodi do kontinuirane proizvodnje suhih stolica, osjećaja nepotpunog pražnjenja, osjećaja hitnosti ili pak vodene stolice, trebalo bi razgovarati sa svojim liječnikom.
Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti
ha ha ha .... a ti isti tvrde da je gledanje u bačeni grah, kavu, kosti praznovjerje