ništa nije kako je mislila

'Žao mi je što sam odlučila biti mama, sada bih radije gledala TV nego se bavila s djetetom'

majčinstvo
shutterstock
03.08.2023.
u 13:30

Tek mi se nakon povratka na posao majčinstvo počelo činiti podnošljivim, utješila je autoricu posta mama koja joj je, kao i većina drugih, napisala da s vremenom kako dijete raste sve postane lakše.

Nedavno se jedna mama anonimno na Mumsnet forumu prisjetila, kako kaže, 'mira i tišine' koji su vladali prije nego je postala majka, a svoju je ulogu novopečenog roditelja opisala kao iscrpljujuću; bez obzira na svu ljubav za svoje dijete osjeća. “Volim svoju kćer više od svega na svijetu. Stalno brinem hoće li joj se nešto loše dogoditi. Ona je ljupko, bistro, sretno, slatko i prilično neovisno dijete. Ipak, jednostavno se ne mogu otresti osjećaja da žalim što sam je dobila”, priznala je u postu pod imenom The Berry.“Samo bih se htjela vratiti svom starom životu. Imala sam tih, miran i ne pretjerano uzbudljiv život, a to je baš ono što volim. Inače sam izrazito introvertirana i samozatajna osoba koja je uvijek sama bila najsretnija. Zbog toga i radim od kuće, uživam u prirodi, navečer gledam Netflix, a s vremena na vrijeme izađem van na večeru", ispričala je.

Ipak, dodaje, od kada je rodila kćer, njen je stari način života nestao, a u svojoj novoj ulozi niti malo ne uživa. “Priznajem da uopće ne volim roditeljstvo. Mislim da ono uglavnom podrazumijeva stalan osjećaj odgovornosti i stalan napor da se bebu zabavi, a nikada mogućnost da samo sjediš i opustiš se, da ništa ne trebaš napraviti cijeli dan. Umjesto toga, stalno si na oprezu", riječi su kojima je opisala majčinstvo, pa je druge roditelje na forumu pitala i 'da li se to s vremenom promijeni i postane li bolje ili ne'.

“Znam da će kako kćer bude starija i problemi biti drugačiji, no pitam se hoću li opet uživati jednom kad ona postane malo samostalnija? Ili ću zauvijek žaliti zbog gubitka svog starog života?”, pitala je, a mnogi su joj roditelji odgovorili da majčinstvo s vremenom zaista postaje lakše. "Biti će bolje! S malom djecom zatupite jer ste stalno na oprezu i zapravo nikad ne radite ono što želite", napisala je korisnica LionMummyRoar. “Jednom kada ne budete morali stalno gledati što dijete radi i kada ono bude htjelo s vama raditi zabavnije stvari nego sada, definitivno postane bolje. Nemojte me krivo shvatiti, dugi izlasci sa cugom su vjerojatno stvar prošlosti, ali kada dođe školska dob biti ćete 'više svoji", zaključila je, a i mnoge su druge mame priznale da im je majčinstvo u početku bilo razočarenje.

“Ja sam u ranim fazama djetetova života online tražila udruge koje se bave posvajanjem. Ali bez panike, sve postane bolje samo od sebe. Tek mi se nakon povratka na posao majčinstvo počelo činiti podnošljivim”, napisala je korisnica Caolite, no neke se mame s njom nisu mogle poistovjetiti. “O, Bože. Možda pomogne da se pokušate sjetiti zašto ste, pobogu, uopće odlučili imati dijete? Sigurno ste osjećali da s tim nešto dobivate?”, napisala je jedna. Inače, statistike kažu da čak jedna od pet žena nakon poroda iskusi neki problem mentalnog zdravlja, poput npr. postporođajne depresije, istraživanje koje je 2019. proveo Orlando Health pokazalo je da 40 posto žena nakon što dobije dijete osjeća depresiju, tjeskobu i preopterećenost, piše Yahoo.

Mama 18-mjesečno dijete hrani crvima: 'Prepuni su proteina, a jede cijele pečene i usitnjene'

Komentara 1

JO
JohnM
18:10 05.08.2023.

Radi od kuće, "ode u prirodu" i gleda Netflix. Čovjek se pita kako je uopće ostala trudna? Jaoo, kad se ti "disači zraka" počnu žaliti zlo mi dođe - čemu život ako ti je vrhunac istoga gledati serije?? Bolje neka da to dijete na posvajanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije