naučite kako im pomoći

Ni oni nisu imuni: Ovo su simptomi toplinskog udara kod pasa i mačaka

shutterstock
21.06.2024.
u 12:30

Toplinski udar je ozbiljna prijetnja za zdravlje vaših ljubimaca.

Toplinski val u Hrvatskoj u punom je jeku, a ako ste mislili da je samo vama vruće i teško, prevarili ste se. Naime, i psi i mačke mogu doživjeti toplinski udar, što može biti opasno po njihovo zdravlje. Zato je važno znati prepoznati simptome i pratiti savjete koji vam mogu pomoći u takvim situacijama, piše N1

Ako primijetite jedan ili više sljedećih simptoma, moguće je da je vašem psu previše vruće ili da je već žrtva toplinskog udara:

  • Povraćanje
  • Proljev
  • Nemirno ponašanje
  • Neprekidno dahtanje
  • Tamnocrvene desni
  • Gubitak svijesti

VEZANI ČLANCI:

Kako bi ste pomogli svom psu, izbjegavajte izlaske u najtoplijim satima. I vi i vaš pas trebate izbjegavati izlaske tijekom najtoplijeg dijela dana. Psi mogu opeći šape hodajući po vrućem asfaltu.

Provjerite nos psa: Psi obično imaju blago vlažan nos. Suh nos može biti znak dehidracije, pregrijavanja ili opeklina od sunca.

Koristite zaštitnu kremu: Na osjetljiva područja kao što su prepone, unutarnja strana ušiju, donji dio šapa i nos, nanesite posebnu kremu za sunčanje za pse. Ove dijelove tijela treba zaštititi jer su izloženi UV zrakama.

Mačke također ne mogu dugo izdržati na vrlo visokim temperaturama. Evo simptoma na koje treba pripaziti kod mačaka:

  • Suhe desni
  • Gusta slina
  • Loš apetit
  • Niska razina energije
  • Povraćanje
  • Proljev

A, kako bi pomogli vašoj mački, održavajte vodu svježom. Uvijek ostavite svježu vodu u zdjelici i izbjegavajte plastične zdjelice jer mogu mijenjati okus vode i hrane te ispuštati štetne kemikalije.

VEZANI ČLANCI:

Omogućite im hladne prostore: Zamrznite bocu vode, zamotajte je u ručnik i stavite na mjesto gdje vaša mačka provodi najviše vremena. Također, stvorite zasjenjene prostore unutar kuće ili vrta kako bi vaša mačka imala mjesto za bijeg od vrućine.

Pratite znakove opeklina: Provjerite područja kao što su nos, unutarnja strana ušiju i šape za znakove opeklina – suhoća i ispucalost su indikatori da je vaša mačka previše izložena suncu.

Toplinski udar je ozbiljna prijetnja za zdravlje vaših ljubimaca. Prepoznavanje simptoma i pravovremeno djelovanje može spasiti njihov život. Uvijek budite oprezni i pružite im odgovarajuću njegu kako bi sigurno preživjeli ljetne vrućine.

Recept za pseći sladoled:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije