Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Znate li što se događa s vašim tijelom kada letite avionom? Vrlo je zanimljivo, ali i opasno

Shutterstock
20.06.2024.
u 15:30

Iako je zabavno tu i tamo odletjeti na odmor, svaki zdravstveni djelatnik složit će se da kabina zrakoplova nije zdravo okruženje

Kako se približavaju ljetni praznici, mnogi željno očekuju svoja putovanja u inozemstvo kako bi upijali sunce i istraživali egzotične destinacije diljem svijeta. Međutim, svaki odmor koji zahtijeva let ponekad može biti složeniji od očekivanog, a putovanje zrakoplovom često ima iznenađujuće učinke na naše zdravlje, piše Daily Express.

 

Letenje je zapravo neprirodan način prijevoza za ljude. S obzirom na ovu 'neprirodnu' metodu prijevoza, možda nije iznenađujuće da ona ima neke prilično čudne učinke na ljudsko tijelo.

VEZANI ČLANCI:

Dakle, što se točno događa s našim tijelima kada letimo? Nedavna studija pokušala je odgovoriti na ovo pitanje. Objavljeno u časopisu Thorax, istraživanje je otkrilo da tlak u kabini aviona zapravo snižava krvni tlak i ubrzava broj otkucaja srca kod putnika - čak i kod mladih, zdravih turista, izvještava Gloucestershire Live. Ali što je još važnije, pokazalo se da su ove biološke promjene pogoršane konzumacijom alkohola tijekom leta, što je potaknulo istraživače da savjetuju putnicima da izbjegavaju ili ograniče unos alkoholnih pića tijekom leta.

Dr. Stephen Hughes, viši predavač na Sveučilištu Anglia Ruskin i savjetnik za hitnu medicinu, objasnio je da postoji nekoliko fizičkih i psihičkih promjena na ljudskom tijelu tijekom leta. Bez standardnog pritiska na koji smo danas navikli, naše bi razine kisika brzo pale na tako velikim visinama, što bi dovelo do brzog gubitka svijesti. Kako bi se to spriječilo, prema USA Today, uobičajena visina letenja za većinu komercijalnih aviona je između 10.000 metara i 13.000 metara, ili između 9.000 metara i gotovo 12.000 metara iznad razine mora. Tipično, avioni lete na visini oko 10.000 i 11.000 metara.

 

Uz snižavanje krvnog tlaka i ubrzanje otkucaja srca, događa se nekoliko drugih promjena koje ste možda osobno iskusili, kao što su 'pucketanje ušiju' zbog promjena tlaka, suhe oči zbog promijenjene vlažnosti, pa čak i nadutost ili osjećaj plinova u želucu, uzrokovan širenjem plinova dok se avion penje. Putnici na dugim letovima također mogu patiti od duboke venske tromboze (DVT), jer je znanstveno dokazano da mirno sjedenje dulje vrijeme povećava rizik od ovog stanja.

GALERIJA: Žalila se što sjedi kraj 'uplakanog djeteta', nije očekivala ovakvu reakciju stjuardese! 

1/9

Mogu se pojaviti i promjene na koži, uglavnom zbog dehidracije i niže razine vlage u zraku, pri čemu mnogi putnici primjećuju sušu kožu nakon leta. Ne treba zanemariti ni utjecaj na mentalno zdravlje, budući da uznemireni putnici mogu doživjeti val hormona stresa tijekom leta. To bi moglo dovesti do hiperventilacije i ubrzanog kucanja srca, potencijalno pogoršavajući postojeće srčane probleme. Dok se hitni medicinski slučajevi mogu dogoditi tijekom letova, oni predstavljaju mali udio slučajeva u usporedbi s milijunima ljudi koji putuju svake godine. Međutim, fizički napor tijekom letenja može pridonijeti ovim incidentima.

Kako možemo ostati sigurni dok smo u avionu? Unatoč zastrašujućem popisu mogućih učinaka koje letenje može imati na naše tijelo, postoji nekoliko jednostavnih mjera za povećanje vaše sigurnosti i udobnosti u zrakoplovu. Jedan od najjednostavnijih načina za održavanje dobrog zdravlja je spriječiti dehidraciju pijenjem puno vode tijekom leta. Iako se možda čini nezgodnim često posjećivati ​​malenu WC u avionu, vaše tijelo će cijeniti dodatnu hidrataciju. Ne samo da pomaže zadržati vlažnost vaše kože, već se također bori protiv nuspojava poput glavobolje ili mučnine i pomaže u održavanju krvnog tlaka. Može čak ublažiti nadutost i probleme s crijevima promicanjem pokretljivosti crijeva.

VEZANI ČLANCI:

 

Još jedna sigurnosna mjera na avionu je održavanje higijene ruku i brisanje površina poput stolova s ​​pladnjem antibakterijskom maramicom. S obzirom da su avioni obično suši zbog niže vlažnosti, mogu biti žarište prehlada ili virusa. Dakle, dobra higijena ruku može smanjiti ovaj rizik. Kako biste spriječili zastrašujući 'osjećaj pucketanja u ušima' tijekom polijetanja i slijetanja, jednostavan je trik žvakati nešto ili popiti piće. Gutanje pomaže u izjednačavanju tlaka u ušima otvaranjem Eustahijeve cijevi, dopuštajući malim količinama zraka da uđu. Kretanje je još jedan ključni aspekt koji treba uzeti u obzir, posebno tijekom letova na dugim relacijama. Unatoč standardnim sigurnosnim smjernicama u zrakoplovima koje putnicima često savjetuju da ostanu sjediti (osobito kada je uključen znak za pojas), ustajanje i protezanje nogu u prolazu ili izvođenje jednostavnih vježbi joge može pomoći u održavanju protoka krvi u vašim udovima i smanjiti rizik od krvnih ugrušaka.

 

Održavanje dobro nahranjenog tijela još je jedan ključni čimbenik, jer može umiriti vaš probavni sustav i održati razinu šećera u krvi stabilnom kako bi se spriječili neugodni padovi. Iako je sada dostupan veliki izbor obroka tijekom leta, kuhinja svake zrakoplovne kompanije neće biti po svačijem ukusu, au tim bi slučajevima zdravi međuobrok mogao biti korisniji. Banane se često preporučuju zbog visoke koncentracije magnezija i kalija. Također su lako probavljive i nježne za želudac. 

Gubite stalno putovnicu? Stjuardesa ima sjajan trik! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije