doktori su bili u nevjerici

Nije pila alkohol, a bila je pijana: Onda je dobila nevjerojatnu dijagnozu

Shutterstock
03.06.2024.
u 16:30

‘Posjećivala je svog obiteljskog liječnika iznova i otišla na hitnu sedam puta tijekom dvije godine’.

Dah joj je zaudarao na alkohol. Imala je vrtoglavicu, bila dezorijentirana i osjećala slabost, toliko da se jednog dana onesvijestila i udarila glavom o kuhinjski pult dok je pripremala ručak za svoju djecu. Ipak, nije popila ni kap alkohola, što su 50-godišnja žena iz Toronta i njezin suprug govorili liječnicima dvije godine prije nego što joj je netko doista povjerovao, piše CNN

‘Posjećivala je svog obiteljskog liječnika iznova i otišla na hitnu sedam puta tijekom dvije godine’, rekla je dr. Rahel Zewude, specijalistica za zarazne bolesti sa Sveučilišta u Torontu. Liječnici su otkrili da joj se razina alkohola kretala između 30 milimola po litri i 62 milimola po litri - ispod 2 milimola po litri je normalno.

VEZANI ČLANCI: 

Razina alkohola do 62 milimola po litri iznimno je visoka i smatra se opasnom po život, čak i smrtonosnom, rekla je Barbara Cordell, predsjednica udruge Auto-Brewery Syndrome Information and Research, koja pruža edukaciju pacijenata i provodi istraživanja o neobičnom stanju.

Dok nitko koga ona poznaje nije imao razinu alkohola te razine, mnogi ljudi mogu funkcionirati s razinama alkohola u krvi do 30 milimola po litri ili 40 milimola po litri, rekla je Cordell. ‘Znam za više od 300 ljudi kojima je dijagnosticiran sindrom auto-pivovare i imamo više od 800 pacijenata i njegovatelja u našoj privatnoj Facebook grupi za podršku’, dodaje, ‘Dio misterije ovog sindroma je kako ti ljudi mogu imati tako visoke razine, a još uvijek hodaju i govore’. 

Svi liječnici hitne pomoći ispitivali su navike pijenja ove žene, a pregledala su je tri različita bolnička psihijatra koji su zaključili da ne ispunjava kriterije za dijagnozu poremećaja konzumiranja alkohola. ‘Rekla je liječnicima da njezina vjera ne dopušta piće, a njezin je suprug potvrdio da nije pila’, rekla je Zewude, ‘Ali, tek nakon sedmog posjeta liječnik hitne pomoći je konačno rekao: ‘Mislim da ovo zvuči kao sindrom auto-pivovare (autofermentacije ili ABS-a)’ i poslao je specijalistu’. 

GALERIJA: Teško ponosite alkohol? Pomoću ovih trikova lakše ćete 'preživjeti' svaki mamurluk!

1/3

Gastroenterolog dr. Fahad Malik, koji trenutačno ima 30 pacijenata s ovim poremećajem, rekao je da je za pacijente uobičajeno da ih se tretira s nevjericom i ismijavanjem. Nije bio uključen u novu studiju slučaja. ‘Većina pacijenata obilježena je kao alkoholičari ili s poremećajima ponašanja prije postavljanja dijagnoze’, rekao je Malik. 

Sindrom auto-pivovare, poznat i kao sindrom crijevne fermentacije, izuzetno je rijetko stanje u kojem bakterije i gljivice u gastrointestinalnom traktu pretvaraju ugljikohidrate u svakodnevnoj hrani u etanol. Prvi poznati slučaj dogodio se 1946. u Africi, kada je petogodišnjem dječaku puknuo želudac bez poznatog razloga. Obdukcijom je utvrđeno da je njegov trbuh ispunjen pjenastom tekućinom s mirisom alkohola.

Od 1974. u engleskoj medicinskoj literaturi je prijavljeno 20 dijagnosticiranih slučajeva sindroma auto-pivovare, prema pregledu iz travnja 2021. Dodatna izvješća o simptomima auto-pivovare pojavila su se u Japanu, gdje je stanje poznato kao meitei-sho ili ‘sindrom auto-trovanja alkoholom’.

VEZANI ČLANCI: 

Sindrom auto pivovare javlja se kada određene vrste bakterija i gljivica prenapuče nečiji crijevni mikrobiom. Znanstvenici vjeruju da se proces odvija u tankom crijevu i uvelike se razlikuje od normalne crijevne fermentacije u debelom crijevu koja našem tijelu daje energiju.

Iako brojni patogeni mogu pridonijeti, većina slučajeva je posljedica prekomjernog rasta dviju vrsta gljivica: Saccharomyces i Candida. Candida živi na tijelu i u ustima, probavnom traktu i vagini, često preuzimajući vlast kada se korisnije bakterije ubiju jednom ili dvije runde antibiotika.

Izvješće iz srpnja 2013. dokumentiralo je slučaj 61-godišnjeg muškarca koji je godinama imao česte napade neobjašnjivog pijanstva prije nego što mu je dijagnosticirana crijevna višak Saccharomyces cerevisiae, ili pivskog kvasca, istog kvasca koji se koristi za proizvodnju piva.

Mnogi ljudi sa sindromom mogu funkcionirati s ogromnom količinom metabolički stvorenog alkohola u svom sustavu, ponekad to shvate tek kad dođu u probleme sa zakonom. Muškarac iz Sjeverne Karoline u kasnim 40-ima zaustavljen je zbog, kako su policajci uvjereni, vožnje u pijanom stanju. ‘Nije tako rijetko kao što mislimo, samo se rijetko dijagnosticira’, rekla je Cordell, ‘Vjerujem da mnogi ljudi mogu jednostavno misliti da su umorni dok možda fermentiraju alkohol’. 

GALERIJA: Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte zašto su dobra ova alkoholna pića

1/6

Postoje čimbenici rizika za sindrom auto-pivovare. Dijabetes i bolest jetre mogu igrati ulogu kao i gastrointestinalne bolesti kao što su upalna bolest crijeva i sindrom kratkog crijeva, u kojem je tanko crijevo oštećeno ili skraćeno. Može čak postojati i genetska predispozicija povezana s tim koliko dobro osoba metabolizira alkohol.

‘Ali, sve te stvari moraju se poklopiti u savršenom trenutku’, rekla je, ‘Zahtijeva više čimbenika rizika koji međusobno djeluju i stvaraju metaboličku oluju da bi se ovaj sindrom pojavio kod pojedinca’. 

Za Zewudeinu pacijenticu iz Toronta ta je metabolička oluja započela u srednjim 40-ima kada je počela imati istodobne infekcije mokraćnog sustava, a svaka je liječena nizom antibiotika. Korisne bakterije u njezinom probavnom traktu počele su odumirati, dopuštajući gljivicama koje su čekale da preuzmu vlast. Toliki kvasac treba gorivo, koje dobiva iz ugljikohidrata u prehrani. U vrijeme kad je žena imala 48 godina, njezino je tijelo pretvaralo gotovo svaki ugljikohidrat koji je pojela u alkohol.

‘Ako nije jela mnogo ugljikohidrata, simptomi nisu bili tako loši’, rekla je Zewude, ‘Ali tada bi mogla pojesti komad kolača ili neki drugi obrok s ugljikohidratima, što je dovelo do brzog porasta razine alkohola. To su bila vremena u kojima je možda spremala ručak za svoju djecu i samo zaspala’. 

Volite povremeno popiti 'čašicu'? Kad pijete, pijte džin jer je najzdravije alkoholno piće:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije