ne treba pretjerivati

Novo istraživanje: Ovoliki broj kava dnevno povezan je sa smrtonosnom bolesti srca

Pixabay
23.09.2024.
u 07:00

Smatra se da učinak kofeina na povećan broj otkucaja srca i krvni talk uzrokuje trošenje krvnih žila i srca, što ih slabi i oštećuje što na kraju može dovesti do srčanog ili moždanog udara te zatajenje srca

Istraživanje je pokazalo da redovito ispijanje više od četiri šalice kave dnevno može povećati rizik od smrtonosne bolesti srca. Smatra se da učinak kofeina na povećan broj otkucaja srca i krvni talk uzrokuje trošenje krvnih žila i srca, što ih slabi i oštećuje što na kraju može dovesti do srčanog ili moždanog udara te zatajenje srca, piše Daily Mail.

"Zbog svog učinka na autonomni živčani sustav, redovita konzumacija kofeina mogla bi dovesti inače zdrave osobe u opasnost od hipertenzije i drugih kardiovaskularnih događaja", rekla je autorica istraživanja dr. Nency Kagathara. Ona je s timom indijskih istraživača došla do ovih zaključaka proučavajući 92 osobe sa zdravim srcem.

VEZANI ČLANCI:

Testirali su otkucaje srca i krvni tlak svakog pojedinca prije i nakon izvođenja trominutne kardio vježbe, a zabilježili su i podatke o demografiji i upotrebi kofeina, uključujući i jesu li ispitanici skloni kavi, čaju ili bezalkoholnim pićima. Gotovo 20 posto sudionika konzumiralo je više od 400 miligrama kofeina svaki dan što je kao dva energetska pića, otprilike devet šalica crnog čaja ili 11 Coca Cola. 

Osobe koje su konzumirale više od 400 miligrama kofeina dnevno imale su znatno veću vjerojatnost da će imati povišen krvni tlak i otkucaje srca općenito i nakon završetka vježbe. No, istraživači upozoravaju da bi njihovi rezultati mogli biti posljedica drugih razlika poput njihove razine aktivnosti, dobi ili prehrambenih navika.

GALERIJA: Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak:

1/10

"Povećanje svijesti o tim rizicima je ključno za poboljšanje zdravlja srca za sve", smatra Kagathara. Velike količine kofeina konzumirale su žene iz urbanih sredina koje su radile u poslovnom okruženju. 

U kratkim naletima visoki krvni tlak je bezopasan, ali stalni visoki tlak opterećuje krvne žile i srčane mišiće. To može dovesti do srčanog udara, moždanog udara, zatajenja srca, problema s bubrezima, vaskularne demencije i problema s očima. Kronično visok broj otkucaja srca može izazvati slične komplikacije.

Znate li da vam kava može pomoći pri mršavljenju? Ovo su tri ključne dobrobiti

Kofein je najraširenija droga na svijetu. Djeluje tako da privremeno blokira receptore u vašem mozgu koji reguliraju san, pamćenje, pažnju i učenje što povećava dotok kisika u mozak, ubrzava rad srca i poboljšava koncentraciju, što zajedno može pomoći da se osjećate budnijima.

Starija istraživanja podržavaju ideju da umjerena konzumacija napitaka s kofeinom nije štetna te da ispijanje male količine čaja dnevno pomaže zdravlju crijeva i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Neka su istraživanja sugerirala i da bi konzumiranje umjerene količine kave dnevno moglo pomoći ljudima koji rade u uredima da žive dulje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije