opasno po zdravlje

Nutricionisti objasnili: 'Ove namirnice nikada nemojte konzumirati nakon isteka roka'

shutterstock
30.03.2023.
u 06:00

Cijela sirova jaja mogu stajati u hladnjaku tri do pet tjedana, a ako stoje dulje riskirate da se razbolite, kažu nutricionisti.

Iako se možda čini da mogu trajati dugo, neke su namirnice i kad su dobro pohranjene jako brzo kvarljive pa nas njihova konzumacija nakon predviđenog roka trajanja izlaže riziku od bolesti koje se prenose hranom. Zbog stvaranja bakterija i raznih toksina njihova konzumacija može uzrokovati i trovanje hranom koje se obično javlja unutar jednog do 36 sati nakon konzumacije, a očituje se pojavom jednog ili više ovih simptoma: mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, proljeva, glavobolje i opće slabosti. Simptomi obično traju od jednog do sedam dana. Danas se trovanja hranom najčešće javljaju zbog norovirusa i bakterijama među kojima se kao najčešći bakterijski uzročnik trovanja ističe Salmonella.

Nutricionisti zato ističu da na ove namirnice treba posebno pripaziti, a objasnili su i koliko se dugo koja od njih može konzumirati bez straha.

Namazi i umaci u staklenkama

Bakterije se u njima mogu početi razmnožavati čim otvorite teglicu, pogotovo ako postoji unakrsna kontaminacija.

Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice

1/10

"Kada npr. radimo sendviče, umačemo nož u posudu za namaz, obrišemo ga o sendvič i zatim ga ponovno uronimo u posudu", kaže dijetetičarka iz Denvera Jessica Crandall, inače edukatorica za dijabetes i nacionalna glasnogovornica za Akademiju nutricionizma i dijetetike.

"Čineći to, vraćate neke od bakterija natrag u staklenku", dodaje, a treba ih se, kaže, odmah baciti po isteku roka ili prije ako se na vrhu stvorila tekućina ii je namaz promijenio boju.

Jaja

Cijela sirova jaja mogu stajati u hladnjaku tri do pet tjedana, a ako stoje dulje riskirate da se razbolite. 

Sirevi

Polutvrdi sirevi kao što su cheddar i gouda imaju manje vlage za razvoj bakterija tako da u hladnjaku mogu trajati dva do četiri mjeseca ako su pravilno pohranjeni. Prvo zamotajte sir u sloj voštanog papira, zatim dodajte i sloj aluminijske folije. To će siru omogućiti da diše bez izlaganja zraku i isušivanja. Ako nikako ne možete pojesti komad sira prije isteka datuma, najbolje ga je zamrznuti. 

Mekši sirevi, kao što su ricotta, krem sir, feta, brie i kozji sir, brže se kvare i u hladnjaku će trajati tjedan do dva nakon otvaranja, ali bacite ih ranije ako vidite znakove kvarenja poput plavo-zelene plijesni.

Naresci

Narezana šunka može trajati svega tri do pet dana od kad ste ju kupili ili probili hermetički zatvorenu ambalažu pa kupujte samo ono što realno stignete potrošiti. Narezane su salame osjetljive na listeriju koja uspijeva u hladnim okruženjima, tako da im ni hladnjak neće ponuditi potpunu zaštitu. Sluzavosti ili neobičan miris jasni su znakovi da se proizvod treba baciti.

Klice

Za razliku od drugog povrća, klice se uzgajaju u toplim i vlažnim uvjetima pogodnima za razvoj E. coli i salmonelu pa neće trajati  dugo kao lisnato povrće i treba ih baciti odmah po isteku roka trajanja.

Hladno prešani sokovi

Prerađeni se sokovi podvrgavaju pasterizaciji kako bi se ubile štetne bakterije i produžio im se rok trajanja, dok su mnogi hladno prešani sokovi nepasterizirani i mogu biti kontaminirani. Da se ne biste razboljeli, kupujte samo ono što planirate popiti u sljedeća dva do tri dana, a bocu uvijek držite u hladnjaku.

Kuharica tvrdi da pogrešno čistimo dasku za rezanje: Ima trik za uklanjanje nečistoća i bakterija!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije