Daleko od vreve užurbanoga grada, zagrebačka okolica pružit će svakom gostu potreban mir i uživanje u prekrasnim krajolicima, ali i odličnoj autohtonoj domaćoj hrani i vrhunskim vinima. Okusiti možete mnogobrojne tradicijske specijalitete poput domaće šunke pečene u kruhu, samoborsku salamu sa svježim kravljim sirom, sarmice u kiselom zelju ili neke od autohtonih slastica kao što su nadaleko poznata samoborska kremšnita, rudarska greblica, plešivički copanjak, vrbovečka pera ili Jelačić šnite.
Za ljubitelje sira tu su i Ceste sira zagrebačke regije koje uključuju 12 mini sirana s područja županije i grada Zagreba. Razne vrste sira pripremaju se uz puno truda, rada i strpljenja od mlijeka domaćih krava i koza. Ponuda obuhvaća tradicionalno izrađene svježe, kuhane i dimljene sireve, meke, tvrde i polutvrde te one s dodacima raznih začina.
Jedna od posebnosti ovoga područja svakako su vinogradi i vinski podrumi. Zagrebačka županija među cjenjenijim je vinorodnim krajevima u zemlji. Posebno se ističu tradicionalne sorte vinove loze kao što su kraljevina crvena i portugizac crni, a možete ih kušati na tri vinske ceste - Plešivičkoj, Zelinskoj i Samoborskoj.
Zagrebačka županija ističe se bogatom autohtonom gastronomskom i enološkom ponudom. Još 1999. godine Zagrebačka županija je, prva u Hrvatskoj, započela s očuvanjem kvalitetnih domaćih proizvoda kroz stvaranje proizvoda koji nose oznaku robne marke “Proizvod Zagrebačke županije”. Danas se na tržištu nalazi jedanaest proizvoda koji nose ovu oznaku: vina Purtugizec Plešivica i Kraljevina Zelina, robna marka jabuke „Sunčana“, kiselo zelje „Laktec“, Samoborska salama, jabučni ocat „Kap zdravlja“, sirevi „Dragec“ i „Kriško“, šunka „Grof“, domaći kukuruzni žganci te robna marka jela „Sjećanja za stolom“.
Turistička zajednica Zagrebačke županije se 2016. godine uključila u projekt „Okusi hrvatske tradicije“ - „Okusi zagrebačkoga kraja“, koji promiče autohtonu i tradicionalnu hranu u ugostiteljskim objektima. Izabrani objekti, brendirani u sklopu projekta, u ponudi tijekom cijele godine imaju najmanje šest jela (od čega su najmanje dva glavna jela) s popisa gastronomske baštine Zagrebačke županije kreiranih u dva sezonska jelovnika, te šest pića lokalnih proizvođača, od čega najmanje četiri etikete vina. Osim toga, objekti moraju zadovoljiti osnovne kriterije kvalitete i sadržajnosti dosadašnje ponude, opće uređenosti i tržišnog ugleda.
Standard „Okusi zagrebačkoga kraja“ nose: Bistro Babriga (Velika Gorica), Izletište Vina Kos-Jurišić (Sveti Ivan Zelina), Hotel Bunčić (Vrbovec), Seoski turizam Kezele (Ivanić-Grad), Restoran Samoborska klet i Gostionica Kod špilje (Samobor), Restoran Golf (Zaprešić), Izletište Suhina (Sveta Nedelja), Restoran Ivančić (Jastrebarsko) i Ekopark Krašograd (Pisarovina).
Osnovne informacije:
Turistička zajednica Zagrebačke županije
Preradovićeva 42, 10000 Zagreb, Hrvatska
Tel. + 385 1 4873 665, tel./fax 01 4873 670
info@tzzz.hr, www.tzzz.hr