U Novalji najbolje rade pečenjare kojih ima na svakom koraku. Ništa lošije ne posluju ni restorani koji nude jela s roštilja po podnošljivoj cijeni. Međutim, ostao sam u čudu kada sam na nekoliko mjesta u pečenjarama restorana na ražnju umjesto paške janjetine vidio odojka. Ide dobro, kažu ugostitelji. Razlog sigurno pogađate – odojak je znatno jeftiniji i mesnatiji od janjetine. Samo južnjaci prepoznaju slast mladih janjećih rebarca ispečenih na ražnju.
U konobi "MID", koja je puna kao šipak gladne mladosti sa Zrća, nude solidan roštilj po umjerenim cijenama, a pravi pileći file sa žara, izvrsno dekoriran i serviran, pojeo sam u konobi "Pifra" u samom središtu Novalje. Ima i restorana s ribljim menijem, ali tamo zalazi uglavnom klijentela dubljeg džepa. Jedino, nitko od novaljskih ugostitelja nema ili ne zna izdati račun R1. Kažu: "Gazda kaže da ne može!"
Jagnjetina s ražnja: