Cijeli proces kuhanja lakši je kada su sve namirnice, začini i posuđe organizirano složeni u kuhinji i hladnjaku, a posebno se to odnosi na zamrzivač. Taj dio hladnjaka mnogi vide kao kutiju za odlaganje ostataka hrane i nečega što se još dugo neće pojesti.
Kako biste si olakšali, a imate naviku neurednog pospremanja u zamrzivač, to morate pod hitno promijeniti. BonAppetit donosi nekoliko savjeta kako iskoristiti zamrzivač što pametnije i kako slagati stvari da vam uvijek budu pri ruci.
Pazite na sadržaj
Ako ne možete zapamtiti što ste pospremili u zamrzivač ili ne možete prepoznati hranu u vrećici, na vrata zalijepite popis svega što je unutra, a čim nešto izvadite van prekrižite s popisa.
Zamrzavajte horizontalno, slažite vertikalno
Sav tekući sadržaj koji zamrzavate polegnite horizontalno, ali kada se jednom zamrzne možete složiti vertikalno kako bi zauzelo manje prostora i kako bi sve bilo urednije.
Mlada majka otkrila odličan trik slaganja posteljine: Zauzima manje mjesta u ormaru!
Pospremite hranu po kategorijama
Kako ne biste sve stavljali na jednu hrpu i kako biste znali gdje vam je što, odredite dijelove zamrzivača po kategorijama hrane. Primjerice, neka jedan dio bude za tekuću hranu, jedan za meso, jedan za povrće...
Zamrznite i male količine hrane
Kako ne biste bacali hranu, zamrznite i male porcije koje su ostale. Na primjer, vino, kokosovo mlijeko, temeljac za juhu i umak od rajčice - zamrznite ih u posudicama za led, a kasnije te kockice iskoristite kao dodatak jelima.
Odmrzavajte polako
Drastične promjene u temperaturi mijenjaju molekularnu strukturu hrane. Kada je riječ o zamrznutim kobasicama ili tijestu za pitu, odmrzavajte ih polako, preko noći.
Ostatke riže obavezno zamrznite
Ohlađenu kuhanu rižu pospremite u zamrzivač u vrećici, a iskoristite je unutar mjesec dana.
Zamrznuto tijesto za kekse i keksi
Uvijek je dobro u zamrzivaču imati pripremljene porcije zamrznutog tijesta za kekse. Stavljate ih u pećnicu izravno iz zamrzivača, a dok se peku, vanjski rubovi postaju hrskavi dok je sredina ostaje mekana.