Do plaže su OK!

Omiljena ljetna obuća - japanke, nisu najbolji izbor za zdravlje stopala i nogu...

Shutterstock
05.08.2024.
u 07:11

Japanke su neizostavan dio ljetne garderobe. Međutim, iako japanke nude praktičnost i udobnost, nije ih preporučljivo nositi svakodnevno.

Iako povremeno nošenje japanki možda neće predstavljati veliki zdravstveni rizik, važno je nositi ih umjereno. Ako prečesto nosite japanke, sigurno ste barem jednom požalili... S vremenom, japanke mogu promijeniti način na koji hodate i doprinijeti problemima poput upale mišića potkoljenice. Japanke su prikladne za kratkotrajnu, ležernu upotrebu - na primjer, ako trebate izaći van po novine ili do plaže.  Ako morate birati između japanki i bosih nogu, bilo kakva obuća je sigurniji izbor. Nošenje japanki u javnim tuševima, poput onih u teretanama ili studentskim domovima, također može pomoći u zaštiti vaših stopala od uobičajenih infekcija.

Kada biste trebali izbjegavati japanke?

Japanke vas mogu pokriti u određenim situacijama, ali u drugim okolnostima potrebna je čvršća obuća. Ne nosite ih ako ćete dugo hodati. Njihovi tanki, slabi potplati ne pružaju podršku za stopala ili amortizaciju pete. Nakon hodanja u japankama, vjerojatno ćete primijetiti bol u stopalima, gotovo kao da ste hodali bosi. Nemojte se baviti sportom u japankama! Vjerojatno ćete teško trčati i skakati u japankama. Čak i ako uspijete zadržati obuću i udariti loptu, mogli biste se jako ozlijediti.

VEZANI ČLANCI: 

Vožnja automobila

Kako piše healthline.com, možda biste trebali skinuti japanke prije nego što sjednete za volan. Tanke japanke mogu se saviti i zaglaviti ispod pedala, otežavajući zaustavljanje automobila na vrijeme. Kada vozite automobil, čak i sekunda kašnjenja može uzrokovati nesreću. Nošenje obuće sa zatvorenim petama općenito je najsigurnija opcija.

Kako japanke mogu oštetiti stopala?

Previše vremena u japankama može doprinijeti brojnim problemima s nogama i stopalima, kao primjerice – žuljeve. Ako su vam stopala znojna ili mokra, vlaga i trenje mogu stvoriti savršeni recept za žuljeve. Žuljevi između prstiju mogu biti teški za liječenje. Vaši prsti prirodno se trljaju jedan o drugi dok hodate. Ako vam se žuljevi stalno otvaraju, trebat će puno vremena da zacijele. Sljedeće na listi je - bol u peti. Vaši prsti trebaju savijati i hvatati remen da bi zadržali obuću. To može uzrokovati rastezanje ligamenta. Bez potpore, vaše stopalo se više spljošti kada stanete. To također može uzrokovati rastezanje ligamenta. Zatim, uganuće gležnja. Ovo vjerojatno ne treba dodatno objašnjavati, jer japanke nisu obuća koja daje bilo kakvu potporu stopalu ni gležnjevima.

VEZANI ČLANCI: 

Japanke mogu pružiti praktičnost, udobnost, pa čak i stil za vaša stopala, ali nisu prikladne za fizičke aktivnosti. Ako ih prečesto nosite, stopala i noge mogu početi boljeti zbog nedostatka podrške. Ukratko, vjerojatno ćete japanke htjeti rezervirati za iznošenje smeća, tuširanje u teretani ili brčkanje na plaži. Za bilo što napornije, bolje je obuti čvršće cipele.

Znate li zašto visoke temperature nazivamo 'pasjim vrućinama'?

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije