Ručak koji se ne odbija

Omiljeni 'kinez' u Hrvata: Vrijeme je da Kung Pao piletinu pripremite sami i uživate u domaćoj verziji

Vigor Klaić
31.01.2023.
u 10:11

Kung Pao piletina klasik je sečuanske kuhinje koji se brzo priprema, kao i većina azijskih jela, a posebno kad su iz woka. Ovo pikantno i sočno jelo sa sjajnim umakom i prženim kikirikijem najbolje prija posluženo uz jasmin rižu.

Za pripremu je jako bitno da sve unaprijed nasjeckate/naribate kako bi u trenutku kad zagrijete wok, sve bilo spremno i nadohvat ruke, napominje Tanja Pastuović Klaić, u čijoj ćete verziji omiljenog azijskog jela sigurno uživati više puta.

Foto: Vigor Klaić

Kung Pao piletina

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa (file)

Marinada:

  • 3 žlice umaka od soje
  • 1 žlica rižina vina
  • 1 žlica sezamova ulja
  • prstohvat soli
  • 1 žličica gustina
  • 50 ml vode

Umak:

  • 4 žlice umaka od soje
  • 2 žlice rižinog vina
  • 50 ml vode
  • 2 žlice šećera (ili meda)
  • 2 žličice gustina
  • 1 žličica hoisin umaka

Ostali sastojci:

  • ulje za prženje
  • 50 g kikirikija
  • 3 češnja češnjaka, nasjeckanog ili naribanog
  • 1 žlica svježeg đumbira, naribanog
  • 2 čili papričice
  • ½ žličice sečuanskog papra
  • 1 crvena paprika, narezana
  • 2 mlada luka, narezana

Foto: Vigor Klaić

Priprema:

Piletinu narežite na komade veličine zalogaja i stavite u zdjelu. Sve sastojke za marinadu dodajte piletini, sve dobro promiješajte i ostavite barem 20 minuta, poželjno i duže. Dok se piletina marinira, u drugu zdjelu dodajte sve sastojke za umak i dobro promiješajte. U zagrijani wok dodajte ulje, kad se i ulje zagrije dodajte kikiriki i pržite ga kratko, dok ne dobije lijepu boju. Izvadite kikiriki na tanjur i ostavite za kasnije. Sada u jako zagrijani wok, na istoj masnoći kratko pržite piletinu, oko 2-3 minute, dok ne dobije boju sa svih strana (nemojte staviti sve meso odjednom, radije pržite u par navrata). Meso vadite iz woka u tanjur i ostavite za kasnije. U wok sada po potrebi dodajte još malo ulja, pa kad se zagrije dodajte naribani đumbir i češnjak, brzo promiješajte pa dodajte čili papričice i sečuanski papar i nakon par sekundi narezanu papriku i mladi luk pa sve pržite 1 minutu. Vratite piletinu i kikiriki u wok, promiješajte i prelijte pripremljenim umakom. Miješajte par minuta, odnosno dok se umak malo ne reducira. Maknite s vatre, pospite s malo narezanog mladog luka i poslužite s jasmin rižom skuhanom prema uputama na ambalaži.

Foto: Vigor Klaić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije