Američki istraživači otkrili su da oni koji uživaju u slatkom svaki drugi dan nemaju veći rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila ni pretilosti od onih koji jedu slatko jednom tjedno ili manje. Zapravo, studija provedena na pet tisuća ljudi nije pronašla nikakvu povezanost između jedenja slatkiša i lošeg zdravstvenog stanja.
Učestalost konzumiranja nije povezana s rizikom od pretilosti kao ni povećanjem BMI i opsega struka, a čak nema ni utjecaja na povišeni krvni tlak, kolesterol te inzulinsku rezistenciju. Analiza je napravljena na temelju podataka o učestalosti konzumiranja nekih namirnica, piše na Daily Mail.
Stručnjaci kažu da rezultati ipak nisu preporuka za neumjereno konzumiranje čokolade, već za jedenje slatkiša - u umjerenim količinama.
Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za rak slastice bi trebale biti zastupljenje s 44 kalorije po danu, ili samo oko dva posto od ukupnog unosa kalorija za prosječnu odraslu osobu, a to je jedna mala žličica šećera (oko 5 g). Američka udruga za srčane bolesti preporučuje od 100 do 150 kalorija uzetih iz šećera na dnevnoj bazi. Valja imati na umu i da slatka pića i delicije na bazi bijelog brašna čine oko 60 posto od ukupnog dnevnog unosa šećera.