Alarmantno stanje

Osnovci se hrane nezdravo i ne znaju što jedu

hrana
Arhiva VL
10.05.2011.
u 09:30

Projekt “Vrtim zdravi film” proveden je u sedam osnovnih škola u sedam gradova, a najveći napredak pokazali su riječki osnovci – svoju ocjenu popravili su za 20%

– Navike koje stječemo u djetinjstvu ostaju nam za cijeli život. Neprikladna prehrana i nedostatak fizičke aktivnosti utječu na tjelesnu masu, a pretilost je put u bolest – poručio je osnovcima naš proslavljeni plivač Gordan Kožulj, koji je sudjelovao u provođenju projekta “Vrtim zdravi film” u sedam osnovnih škola u Hrvatskoj. Istraživanje koje je provedeno uoči edukacije djece, njihovih roditelja i nastavnika pokazalo je da više od pola učenika sedmih razreda osnovnih škola ne zna prepoznati skupine zdravih namirnica, a još je porazniji podatak da ih čak 85 posto nije znalo da su izvori energije i u šećerima, mastima i bjelančevinama. 

Razmišljaju o izgledu  

Takvu dramatičnu needuciranost sedmaša o zdravoj prehrani i zdravom načinu života otkrilo je istraživanje koje su u sklopu projekta “Vrtim zdravi film” Hrvatski školski športski savez i tvrtka Nestle Adriatic proveli na više od 500 učenika. Vrlo problematičnima pokazale su se i navike naših sedmaša. Tako ih čak 13 posto svakodnevno ili ponekad puši, 55 posto ih kao glavni obrok u školi jede grickalice ili sendviče, ne bave se tjelesnim aktivnostima iako ih velika većina razmišlja o svom izgledu i tjelesnoj težini. Osviještenost učenika o važnosti zdrave prehrane pokušalo se, i prema završnom istraživanju uspjelo, podići edukacijom koja se provodila posljednja tri mjeseca. Da je moguće postići određene pozitivne pomake i u kratkom razdoblju rada s djecom pokazalo je završno ispitivanje. Tako je uočeno da su sedmaši u prosjeku imali desetpostotni napredak u znanju, odnosno da su s prosječne ocjene 6,5 postignute na inicijalnom testiranju došli do 7,5 posto na završnom ispitivanju. Zanimljivo je da su najveći napredak postigli riječki sedmaši, koji su svoju prosječnu ocjenu podigli sa 6,4 na 8,6. 

Prevencija je ključ  

Projekt “Vrtim zdravi film” proveden je u sedam osnovnih škola u sedam gradova – Zagrebu, Puli, Rijeci, Splitu, Zadru, Varaždinu i Osijeku. Edukacija se provodila u sklopu predavanja u koja su uz učenike bili uključeni i njihovi roditelji te nastavnici, ali ih izradom edukativnih filmova, natjecanjima i sl. 

– Prevencija i stjecanje zdravih navika u djetinjstvu utječe na kvalitetu života u zreloj životnoj dobi. Izrazito je važna uloga roditelja koji utječu na prehranu i stvaranje navika kod svoje djece. Zato su i oni bili obuhvaćeni edukacijom – kazao je Kožulj.

Komentara 1

SA
sanjin003
11:54 10.05.2011.

e ali da je ispitivanje na temu,koliko puta i kad je Nemeš puknuo Marijenu tad bi svi znali sve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije