Gastronomski raj

Ovaj otok ne silazi s liste najpopularnijih lokacija u Hrvatskoj: Turisti ga pamte po mirisu čistog morskog zraka

Lošinj
Foto: Lošinj Hotels&Villas
1/11
06.08.2024.
u 09:32

Smješten u srcu Jadrana, ovaj je otok postao nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje netaknute prirode, nezaboravnih avantura i vrhunske talijanske gastronomije.

Svake godine sve više turista otkriva čari Malog Lošinja, a ovogodišnje brojke to i potvrđuju. Za razliku od 2020., kada ga je u cijeloj godini posjetilo 146.000 posjetitelja, ove godine već u prvih šest mjeseci ta brojka iznosi gotovo 100.000, čime je Lošinj čvrsto zauzeo svoje mjesto među najpoželjnijim destinacijama Mediterana. Osim kristalno čistog mora i netaknute prirode, njegova raznolika ponuda atrakcija jedan je od glavnih razloga odlične posjećenosti.

Za ljubitelje avantura pod morem, tu je Podvodni arheološki park, koji nudi jedinstveno iskustvo ronjenja među povijesnim eksponatima, poput antičkih amfora i replike kipa „Apoksiomena“, pružajući uvid u bogatu povijest otoka. Miomirisni otočki vrt pravi je raj za ljubitelje prirode, gdje posjetitelji mogu istražiti više od 250 vrsta samoniklog bilja i uživati u mirisima koji ispunjavaju zrak. Za obiteljsku zabavu, tu je Aquapark Čikat, koji nudi niz različitih bazena s rampama za spuštanje, dvorcem, mlaznicama, vodoskocima te hidromasažnim i vodenim atrakcijama za sve uzraste.

Foto: Lošinj Hotels&Villas

No ono što Mali Lošinj čini nezaobilaznom destinacijom, koja iz godine u godinu privlači sve veći broj turista, izuzetna je gastronomska ponuda. Smješten u srcu Jadrana, ovaj šarmantni otok spaja najbolje od mediteranske kulinarske tradicije s daškom talijanskog šarma, stvarajući jedinstvenu fuziju okusa koja osvaja i najzahtjevnija nepca.


Gastronomski raj

Otok je prepun restorana koji ponosno ističu svoje mediteranske korijene, koristeći svježe ulovljenu ribu, plodove mora, aromatične začine, maslinovo ulje, ali i neizostavnu otočnu janjetinu i domaću tjesteninu. Od jednostavnih, ali ukusnih jela pripremljenih prema starim receptima, do modernih kreacija i slastica, svaki obrok na otoku na jedinstven način odražava strast prema kuhanju i ljubav prema hrani.

Foto: Lošinj Hotels&Villas

Osim svježe ulovljene ribe i ukusne janjetine ispod peke, tu su i razne verzije rižota, buzare i salata, posebno onih od lošinjskog samoniklog bilja, te hobotnice i lignje spremljene na razne načine. Ono što će vam svaki lokalac preporučiti da isprobate prije odlaska s otoka su lokalni specijaliteti, od kojih se izdvajaju slane srdele i primorski brodet. Svako jelo dodatno oplemenjuju brojnim aromatičnim biljem, poput svježeg mažurana, bosiljka, kadulje, majčine dušice i lovora.

Nezaobilazne su i autohtone slastice, likeri i marmelade od lošinjskih agruma koje dodatno zaslađuju boravak na ovome predivnom otoku. Ono bez čega posjet Malom Lošinju nikako ne smije proći, jela su sa škampima jer upravo je kvarnerski škamp po mnogim gastronomskim kritičarima najbolji na svijetu.


Talijanski restoran Bava: Utočište za gurmane

Gastronomska ponuda Malog Lošinja ne bi bila potpuna bez brojnih konoba, ali i vrhunskih restorana i hotela, među kojima se izdvaja talijanski restoran Bava. Minimalistički, ali elegantan, pravo je utjelovljenje talijanske kuhinje. Smješten unutar luksuznog Hotela Bellevue, Bava svojim posjetiteljima omogućuje da ne moraju prelaziti granicu u potrazi za omiljenim talijanskim specijalitetima. Terasa s pogledom na čarobnu uvalu Čikat, ili decentno uređeni interijer, stvaraju savršenu atmosferu za opuštanje i uživanje u svakom zalogaju talijanske kuhinje.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Nije samo pomno kreirani jelovnik, prepun tradicionalnih talijanskih predjela, tjestenina, rižota i glavnih jela s ribljim, mesnim i veganskim opcijama, kruna koja krasi ovaj šarmantni talijanski restoran. Njegova istančana vinska karta, koja se diči jednako impresivnim izborom pića, uključujući vrhunski asortiman prosecca te drugih talijanskih vina s daškom hrvatskog utjecaja, zaokružuje šaroliku paletu okusa svakog tanjura.


Dva dana luksuza

Ovogodišnji bogati program Hotela Bellevue obogatile su specijalne gurmanske večeri u srpnju, s gostujućim kuharom Theodorom Falserom. Okrunjen Michelinovom zvjezdicom i 40-godišnjom bogatom kulinarskom karijerom, izbrušenom u najboljim svjetskim kuhinjama, Falser je sa zainteresiranim degustatorima podijelio svoje neodoljive recepte tijekom dvije vrhunske večeri. U dva dana potpune okusne ekstaze gosti su imali prilike iskusiti nezaboravno kulinarsko putovanje, tijekom kojeg je Falser prvi dan posvetio klasičnim talijanskim okusima s modernim dodirom, dok su drugi dan obilježili azijski recepti i jelovnik od više sljedova u japanskom restoranu Matsunoki, nagrađenom Michelinovom preporukom.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Uz spektakularne gurmanske večeri, poput ove sa chefom Theodorom Falserom i luksuznom ponudom Hotela Bellevue, svaki posjetitelj će bez sumnje pronaći razlog za povratak na ovaj čarobni otok. Ne propustite osjetiti ovoga ljeta dašak Italije u uvali Čikat, na Malom Lošinju – u Bavi. Za više informacija, posjetite službenu stranicu Hotela Bellevue.

Sadržaj donosimo u suradnji s Lošinj Hotels&Villas.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije