Naša je zemlja poznata po svojim obalnim ljepotama, povijesnim građevinama, brojnim otocima i odličnim sportskim rezultatima, no dvije regije u unutrašnjosti, Lika i Gorski kotar, nude bogatstvo prirodnih ljepota, povijesnih i kulturnih osobitosti te gastronomskih poslastica koje zaslužuju posebnu pažnju. Ove dvije kontinentalne regije privlače one koji traže drugačije iskustvo, daleko od turističkih gužvi i sivila gradova.
Šume, planine i rijeke
Lika je poznata je po svojoj surovosti i netaknutoj prirodi, s brojnim rijekama, jezerima i šumama. Nacionalni park Plitvička jezera, čudesno mjesto, sa 16 kaskadnih jezera i brojnim slapovima, najstariji je i najveći nacionalni park u Hrvatskoj, a nalazi se upravo u Lici. Gorski kotar, s druge strane, poznat je kao "zelena pluća Hrvatske". Ova planinska regija između Like i Jadranskog mora obiluje gustim šumama, rijekama i jezerima. Planinski vrhovi, poput Risnjaka i Snježnika, nude spektakularne vidike, dok Nacionalni park Risnjak pruža utočište mnogim rijetkim životinjskim vrstama, uključujući vuka, risa i medvjeda. Klima je ovdje znatno hladnija nego u ostatku Hrvatske, što regiju čini idealnom destinacijom za bijeg od ljetnih vrućina.
Povijest i kultura
Obje regije imaju bogatu povijest koja seže unatrag do prapovijesnih vremena. Lika je bila strateški važna regija tijekom rimskog razdoblja, a kasnije je postala ključno područje u obrani Hrvatske od osmanlijskih osvajanja. Likom su prolazili brojni karavanski putovi, što je regiju činilo važnim trgovačkim centrom u prošlosti.
Gorski kotar, zbog svoje nepristupačnosti, dugo je bio izoliran, ali upravo je to omogućilo očuvanje autentične kulture i običaja. Tradicionalna gradnja drvenih kuća, očuvani običaji i folklor svjedoče o kulturnom bogatstvu ovog kraja. Mnoge crkve i kapelice u Gorskom kotaru i Lici potječu iz srednjeg vijeka, a neke su ukrašene vrijednim freskama i ikonama.
Gastronomija
Gastronomija Like i Gorskog kotara odražava jednostavnost koja je ujedno i bogatstvo ovih regija. Lika je poznata po janjetini i krumpiru, jednostavnim jelima koja se pripremaju na tradicionalan način, dok u Gorskom kotaru prevladavaju jela od divljači, gljiva i šumskog voća. U ovim se krajevima proizvodi i kvalitetan med te rakije od šumskog voća koje su neizostavan dio lokalne ponude.
Ovdje se posebno cijeni sezonska hrana, domaće namirnice i jela koja su prilagođena hladnijim klimatskim uvjetima i životu u planinskom okruženju.
Lika je poznata po svojim autentičnim, seoskim jelima koja se temelje na jednostavnim, ali hranjivim sastojcima. Glavni adut ličke kuhinje je janjetina, koja se često priprema na ražnju. Osim janjetine, tu su i specijaliteti poput “ličkog krumpira”, koji se priprema na razne načine – ispod peke, u pećnici ili kuhan. Krumpir iz Like je toliko specifičan da nosi oznaku zaštićenog geografskog porijekla, zahvaljujući svojoj kvaliteti i posebnom okusu.
Lička basa je još jedan autentični proizvod iz ovog kraja, a riječ je o fermentiranom mliječnom proizvodu sličnom jogurtu, ali s bogatijom teksturom i intenzivnijim okusom. Neizostavni dio ličke kuhinje su i proizvodi od šumskog voća, poput džemova, sirupa i rakija, od kojih su najpoznatije one od šljiva i borovnica.
Gorski kotar svojom gastronomijom pokazuje bogatstvo šuma i planinskih pašnjaka. Ovdje se često pripremaju jela od divljači – srnetina, veprovina i medvjeđe meso su među omiljenim specijalitetima. Gulaš od divljači, pripremljen s domaćim začinima i poslužen s palentom ili domaćim kruhom, jedno je od najprepoznatljivijih jela ove regije. Osim toga, suhe kobasice i pršut od divljači predstavljaju delicije koje se ne smiju propustiti.
Gljive su važan dio kuhinje Gorskog kotara budući da su šume ovog kraja bogate raznovrsnim vrstama gljiva. Juhe od vrganja, rižota s lisičarkama i omleti s gljivama samo su neki od specijaliteta koje ćete pronaći na stolovima lokalnih restorana. Ove delicije često se poslužuju uz domaći kruh pečen u krušnoj peći, što dodatno naglašava domaći karakter ovdašnje kuhinje.
Još jedan nezaobilazan element gastronomije Gorskog kotara je med. Med od kestena, lipe ili livadskog cvijeća ovdje je cijenjen ne samo zbog svog okusa već i zbog ljekovitih svojstava. Osim meda, u ovoj regiji proizvode se i razne vrste rakija, od kojih su najpoznatije one od šljiva, krušaka i borovnica.
Za one koji traže drugačiji odmor
Obje regije nude obilje aktivnosti za ljubitelje prirode i avanturiste. U Lici, osim posjeta Plitvičkim jezerima, možete istraživati spilje, poput Baraćeve, ili uživati u planinarenju i biciklizmu. Zimi, snježni uvjeti pružaju mogućnost skijanja u na prirodnom snijegu.
Gorski kotar je raj za planinare i ljubitelje adrenalinskih sportova u bilo koje doba godine. Skijališta na Platku i Bjelolasici, rafting na rijeci Kupi te planinarenje na Risnjak samo su dio onoga što se nudi. Ljeti su jezera, poput Lokvarskog i Fužinskog, idealna za kupanje, ribolov i vožnju čamcem.
Lika i Gorski kotar su regije koje nude jedinstvenu kombinaciju prirodnih ljepota, bogate povijesti i kulturne baštine. Za one koji žele istražiti manje poznate dijelove Hrvatske, ova dva područja predstavljaju idealnu destinaciju. Bilo da ste ljubitelj prirode, povijesti, gastronomije ili samo tražite mirno mjesto za odmor, Lika i Gorski kotar vas neće razočarati.
Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.