za ugodno umirovljenje

Ovo je lista najboljih gradova za umirovljenike: Na njemu i jedan hrvatski

Split: Umirovljenici uživaju u toplom danu igrajući šah
Milan Sabic/PIXSELL
26.08.2024.
u 13:30

Prema informacijama s portala Travel+Leisure, Hrvatska se sve više ističe ne samo kao popularna turistička destinacija, već i kao izvanredno mjesto za život u mirovini.

Posljednjih godina, sve veći broj umirovljenika iz Europe i Sjedinjenih Američkih Država odlučuje provesti svoje umirovljeničke godine u inozemstvu. Prema američkoj Upravi za socijalno osiguranje, više od 700.000 Amerikanaca sada prima svoje mirovine dok borave u različitim stranim zemljama, piše Croatia Week

Europa se ističe kao posebno privlačna destinacija za ove umirovljenike, a nekoliko razloga objašnjava ovu sve veću popularnost. Za mnoge, umirovljenje u Europi predstavlja priliku da se ponovo povežu s kulturom svojih predaka. Drugi su privučeni idejom da provedu više vremena na kontinentu koji su već upoznali i u kojem su uživali tijekom svojih putovanja.

VEZANI ČLANCI: 

Ovisno o specifičnim zemljama ili gradovima, europske destinacije mogu ponuditi niže troškove života, ugodnu klimu ili visok standard života, što je posebno privlačno onima koji žele maksimalno iskoristiti svoje umirovljeničke godine.

Međutim, iako je odlazak u mirovinu u Europi privlačan, važno je razmotriti različite aspekte prije nego što donesete konačnu odluku. Preporučuje se konzultacija s poreznim stručnjacima jer svaka zemlja ima svoje porezne propise i sporazume koji mogu utjecati na vašu financijsku situaciju.

Osim toga, istraživanje mogućnosti zdravstvene skrbi, zahtjeva za vizu, troškova najma, infrastrukture i jezičnih barijera ključno je za osiguranje glatkog prijelaza i ugodnog života. Nedavno je turistički portal Travel+Leisure objavio popis 9 najboljih europskih destinacija za umirovljenje, među kojima je jedan grad u Hrvatskoj.

VEZANI ČLANCI: 

Jedna od posebno atraktivnih destinacija za umirovljenike je Split. Prema informacijama s portala Travel+Leisure, Hrvatska se sve više ističe ne samo kao popularna turistička destinacija, već i kao izvanredno mjesto za život u mirovini.

S oko 5800 kilometara obale, Hrvatska se može pohvaliti toplim, suhim ljetima i blagim zimama koje stvaraju ugodnu klimu tijekom cijele godine. Split, drugi po veličini grad u zemlji, nudi pristup nekim od najljepših plaža u regiji.

Grad je bogat poviješću, s rimskim carom Dioklecijanom koji je ovdje izgradio svoju palaču, čiji su ostaci sada dio UNESCO-ve svjetske baštine. Živahna lokalna scena, koja uključuje raznovrsne restorane, barove, kulturne centre i zabavne sadržaje, uz značajan broj engleski govorećih stanovnika, čini prilagodbu životu u Splitu relativno jednostavnom za strane umirovljenike.

Hrvatski zdravstveni sustav smatra se kvalitetnim, a liječnici govore engleski, što osigurava da se zdravstvene potrebe mogu zadovoljiti bez većih jezičnih barijera.

Ostale destinacije na popisu uključuju Algarve u Portugalu, Bordeaux u Francuskoj, Budimpeštu u Mađarskoj, Ljubljanu u Sloveniji, Alicante u Španjolskoj, Vallettu na Malti, Kinsale u Irskoj i Prag u Češkoj.

Objavili da je Hrvatska 5. najbolja zemlja za umirovljene u EU, Hrvati u komentarima nisu se složili:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije