upozoravaju druge

Starica (93) umrla nakon što je pojela tablete za pranje rublja: Mislila da su slatkiši

Shutterstock
25.08.2024.
u 14:30

Elizabeth van der Drift patila je od demencije, a istraga je otkrila da je njezina smrt starije bila posljedica konzumiranja opasnih tvari

Elizabeth van der Drift (93) u ožujku ove godine žalila se na bolove u trbuhu i otežano disanje te je umrla. Istraga je otkrila da je smrt starije žene bila posljedica konzumiranja opasnih tvari, a smrti su doprinijeli aspiracijska upala pluća i demencija. Naime, starica je konzumirala tablete za pranje rublja jer je mislila da su slatkiši, piše The Sun.

Istraga je navela da je ambalaža za deterdžent za pranje rublja "podsjećala na vrećicu slatkiša". Pomoćnik mrtvozornika Ian Potter, iz sjevernog Londona, objasnio je da je van der Drift više godina patila od demencije i često bi tražila nešto za jelo. Sredinom ožujka dobila je pristup tabletama za pranje rublja koje su bile jarkih boja te je zagrizla barem jednu od njih. 

VEZANI ČLANCI:

Kada je opisivao dizajn tableta, rekao je da on nije sadržao nikakav element koji bi spriječio nekoga s "čak i najosnovnijom ručnom spretnošću" da pristupi "kapsulama koje liče na slatkiše". Unatoč tome što je starica pronađena nedugo nakon što je konzumirala proizvod te je pozvana i hitna pomoć, van der Drift umrla je u bolnici nekoliko dana kasnije. 

Izvještaj o sprječavanju budućih smrti (PFD) prepoznao je poznate rizike proizvoda za pranje rublja za djecu, ali se postavilo pitanje je li se o istom raspravljalo za one koji žive s oblicima "kognitivnog oštećenja". Mrtvozornik se složio da je pakiranje jarkih boja priznat dizajn za ovu vrstu proizvoda i da bi zbog toga izricanje upozorenja samo proizvođaču bilo "kratkovidno".

VIDEO Katarinu zbog invalidnosti nitko nije htio zaposliti, a onda je odlučila postati sam svoj šef

Izvješće je kasnije poslano glavnom izvršnom direktoru Ureda za sigurnost proizvoda i standarde, državnom tajniku za zdravstvo i socijalnu skrb i glavnom direktoru Udruge industrije proizvoda za čišćenje Ujedinjenog Kraljevstva. Oni kojima je izdano takvo upozorenje moraju odgovoriti do 8. listopada osim ako mrtvozornik ne odluči produžiti ovaj vremenski okvir. 

Ključne riječi

Komentara 1

ID
Ivo_didin
00:42 02.09.2024.

Unučad donijela baki bombone.. Soba konačno slobodna..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije