Kora kruha je mnogo zdravija od središnjeg dijela
Istina: Prije nekoliko godina njemački znanstvenici otkrili su da se za vrijeme pečenja u kruhu stvara nova vrsta antikancerogenog antioksidansa, kojeg u kori ima mnogo više nego u sredini.
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Istina: Prije nekoliko godina njemački znanstvenici otkrili su da se za vrijeme pečenja u kruhu stvara nova vrsta antikancerogenog antioksidansa, kojeg u kori ima mnogo više nego u sredini. Zapravo, najzdraviji je kruh od integralnog brašna i integralnih žitarica - s korom ili bez nje - jer je bogatiji hranjivim tvarima, prvenstveno biljnim vlaknima, nego bijeli kruh.
Konzumiranje ribe povećava inteligenciju
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Kada su u pitanju djeca od tri ili četiri godine, to je zaista točno. Riba, a naročito masna (sardine, losos, tuna), bogata je omega-3 masnim kiselinama, uključujući DHA (dokosaheksenoičnu kiselinu). DHA je osobito važna u prve dvije godine života za razvoj mozga, kognitivnih sposobnosti i vida. Istraživanja pokazuju znatan napredak u povećanju vokabulara i sposobnosti poimanja kod četverogodišnjaka koji su svakodnevno uzimali DHA u obliku suplementa. Osim u ribi, DHA se nalazi u orasima, avokadu i u ulju repice.
Jedna jabuka dnevno dovoljna je za održavanje zdravlja
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
Šaka borovnica je još učinkovitija zaštita od bolesti. Ovo bobičasto voće je prava hranjiva bomba - bogata antioksidansima i biljnim vlaknima. Konzumiranje različitih vrsta voća i povrća može spriječiti pojavu brojnih kroničnih bolesti, kao što su srčane bolesti, hipertenzija i dijabetes.
>>Ovo su četiri najveća mita o kolesterolu
>>Evo zašto djeca ne smiju jesti previše slatkog!
ovdje je netko lud ,ili lud jebe zbunjenoga,samo nastavite