Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu bezazlene

Ovo su znakovi da u kući imate stjenice, a postoje i koraci koje odmah morate poduzeti zbog njih

Shuttershock
06.07.2023.
u 09:30

Stjenice su štetočine i mogu biti jako dosadne ako vas ugrizu jer uzorkuju svrbež - ali kako znate da ih imate? Stručnjaci su podijelili sedam načina za otkrivanje.

Stjenice su svakako posjetitelj kojeg ne želite u blizini svoje spavaće sobe jer predstavljaju smetnju. One grizu, a njihovi ugrizi mogu izazvati alergijske reakcije i potencijalno sekundarne infekcije kože - i dok su njihovi ugrizi najčešće prilično bezopasni, zaraza nije nešto što želite u svom domu. Stjenice su jako iritantne, stoga je važno što prije ih riješiti jer ženke mogu položiti čak 500 jaja u dva mjeseca. Ta se jaja zatim izlegu za otprilike tjedan dana, što onda dovodi do problema jer ćete uskoro biti preplavljeni ovim insektima. Prema stručnjacima iz Bed Kingdoma, postoji sedam znakova na koje treba obratiti pozornost, kao i razni savjeti koji će vam pomoći u tjeranju nametnika, prijenosi Mirror.

Čudan miris: Stjenice ispuštaju neobičan miris, a stručnjaci su objasnili: 'Jedan od ranih znakova stjenica je čudan, pljesniv miris koji se zadržava u vašoj spavaćoj sobi, unatoč tome što nema jasnog razloga za to, poput prljave hrpe odjeća. Kada se stjenice osjećaju ugroženo, emitiraju ono što se naziva alarmnim feromonima koji imaju blagi miris malina, cilantra ili sličnog, a u teškim slučajevima stjenica taj će miris biti pomiješan s mirisom mrtvih stjenica i čahura što stvara miris hrđe'.

VEZANI ČLANCI: 

Ugrizi: Ako se probudite s 'crvenim ugrizima koji svrbe', to bi mogao biti znak stjenica. Obično se hrane krvlju tijekom cijele noći, gristi će ruke, šake i noge i često se pojavljuju u skupinama, ali ponekad se mogu pojaviti i kao pojedinačni ugrizi. Prema riječima stručnjaka, oni obično nisu opasni, ali neki ljudi mogu biti alergični, pa ako osjetite ekstremno oticanje, potražite pomoć liječnika.

Jajašca: Jajašca stjenica teško je uočiti jer su sićušna, duga samo 1 mm, ali ih se može pronaći traženjem bilo čega što podsjeća na mala zrnca riže u krevetu. Mogu se zalijepiti za različite vrste površina, obično za šavove i spojeve madraca ili iza uzglavlja.

Čahure: 'Stjenice se 'presvlače' nekoliko puta tijekom različitih faza životnog ciklusa, što znači da njihove čahure mogu biti različitih veličina', kažu stručnjaci, 'ali možete ih uočiti po njihovom žutom, prozirnom izgledu u šavovima, naborima i pukotinama madraca ili čak drugih područja kao što su pukotine u zidovima i namještaju'.

VEZANI ČLANCI: 

Mrlje od krvi: Nakon što se stjenica završi hraniti, krv može iscuriti ako je tijekom sna zgnječite naglim pokretima poput prevrtanja, pa ako primijetite bilo kakve tragove, možda imate stjenice. Ako nema vidljivog drugog uzroka, vjerojatno su tragovi štetnika.

Tamno smeđe oznake: Tamni tragovi izmeta stjenica veličine vrha olovke mogu se pojaviti na madracima, plahtama, uzglavljima, pa čak i vašim zidovima, a puno su manji od mrlja krvi, pa ih je teže uočiti. Također će ispuštati slab, hrđav miris koji pridonosi grubom smradu.

Žive stjenice: Odrasle stjenice duge su oko 5 mm i sklone su skrivanju na raznim mjestima od kreveta do područja uz njega. Uz mali napor, mogu se uočiti i stoga ih se možete riješiti.

Madrac treba dubinski očistiti svakih nekoliko mjeseci: Evo jednostavne metode za to:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije