Prava delicija

Ovu slavonsku poslasticu neki vole više i od kulena, a poslužuje se uz domaće široke rezance

Fiš paprikaš
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
12.09.2024.
u 16:54

Naše sjeveroistočne regije Slavonija i Baranja poznate su kao regije bogate kulturnom baštinom, tradicijom, ali i izvrsnom gastronomijom.

Plodne ravnice prošarane našim najvećim rijekama, Dravom, Dunavom i Savom, oduvijek su bile sinonim za obilje, što se posebno očituje u lokalnoj kuhinji. Uz opuštajuće poglede na nepregledna polja, povijesne spomenike i srdačne ljude, Slavonija i Baranja su pravi raj za gurmane i opuštanje općenito.

Slavonija je ravnica koja se prostire između Save na jugu i Drave na sjeveru, s nepreglednim poljima žita, kukuruza i vinograda. Ovo područje, zahvaljujući svojoj plodnosti, stoljećima je bilo žitnica Hrvatske. Baranja, smještena između Drave i Dunava, poznata je po svojoj bogatoj flori i fauni, močvarnim staništima i specifičnom reljefu. Osim poljoprivrednih površina, Baranja se ponosi i svojim vinogradima, posebno u području Banskog brda, koje daje neka od najboljih hrvatskih vina.

Foto: Shutterstock


Povijest i kultura

Povijest Slavonije i Baranje bogata je događajima i utjecajima različitih kultura. Kroz stoljeća su ove regije bile pod raznim vladavinama, što se odrazilo na arhitekturu, običaje, ali i kuhinju. Tradicionalne kuće od blata i trske, oslikane živopisnim bojama, te brojne crkve i dvorci svjedoče o bogatoj povijesti. Slavonija je poznata i po svojoj tamburaškoj glazbi i slavonskoj narodnoj nošnji, dok Baranja očarava starim vinarijama i etno selima koja čuvaju tradiciju.


Gastronomija Slavonije

Slavonska kuhinja je začinjena i zasitna, što odražava bogatstvo plodnih ravnica. Na stolu se često nalaze jela od mesa, začinjena slatkom i ljutom paprikom, kao i domaći kruh i peciva. Jedan od najpoznatijih slavonskih specijaliteta je kulen, suhomesnati proizvod izrađen od najfinijih komada svinjetine, začinjen crvenom paprikom i češnjakom te sušen na dimu. Kulen je ponos Slavonije, a njegova se receptura prenosi s koljena na koljeno, čineći ga nezamjenjivim dijelom slavonskog identiteta.

Foto: Shutterstock

Čobanac, bogata mesna paprikaš juha, priprema se od različitih vrsta mesa, uključujući govedinu, svinjetinu i divljač, te se polako kuha u kotlu na otvorenoj vatri. Čobanac je nezaobilazno jelo na slavonskim okupljanjima i slavljima, a njegov karakterističan okus dolazi od začina i kuhanja koje može trajati satima.

Osim mesnih delicija, fiš-paprikaš zauzima posebno mjesto u slavonskoj gastronomiji. Ovo jelo od riječne ribe, začinjeno velikom količinom crvene paprike, kuhano u kotliću, predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje ribljih specijaliteta. Poslužuje se uz domaće široke rezance, a često je dio kulinarskih natjecanja u Slavoniji, gdje se kuhari nadmeću u pripremi najboljeg fiša. A tu su i razni suhomesnati proizvodi poput kulenove seke, šokačke kobasice i slanine na slavonski način.

Ne zaboravimo i svima omiljenu grickalicu, čvarke, koju svako domaćinstvo radi na svoj način, a opet isto, prepoznatljivo slavonski.


Gastronomija Baranje

Baranja je poznata po svojoj bogatoj vinskoj tradiciji i iznimnim vinima. Regija Banskog brda dom je nekih od najboljih hrvatskih vinarija, gdje se proizvode vrhunska vina poput graševine, frankovke i merlota, koji odlično pašu uz tradicionalne baranjske specijalitete.

Foto: Shutterstock

Baranjska kuhinja, iako slična slavonskoj, ima svoje specifičnosti, posebno kada je riječ o jelima od divljači. Baranjski perkelt od divljači, jelo slično gulašu, priprema se s mnogo crvene paprike, luka i bijelog vina. Ovo jelo, koje se dugo krčka na laganoj vatri, odlikuje se bogatim i slojevitim okusima.

Još jedan baranjski specijalitet je šaran u rašljama. Šaran, riba koja pliva baranjskim rijekama i jezerima, peče se na otvorenoj vatri, učvršćen između drvenih rašlji, što mu daje poseban okus dima. Ovaj način pripreme ribljih specijaliteta karakterističan je za Baranju i posebno je omiljen među ljubiteljima ribe.


Tradicionalni deserti

Osim mesnih i ribljih specijaliteta, Slavonija i Baranja poznate su po svojim obilnim i ukusnim desertima. U Slavoniji su najpoznatiji salenjaci, slastice od svinjske masti punjene domaćim pekmezom, te štrudle s jabukama, sirom ili makom. Orahnjača i makovnjača su nezaobilazni dio svakog blagdanskog stola, a pripremaju se prema receptima koji se prenose generacijama.

Foto: Shutterstock

U Baranji se, osim klasičnih slavonskih slastica, često pripremaju i kolači s medom i orasima, koji odražavaju utjecaje susjednih regija. Pečene krafne, punjene pekmezom ili marmeladom, također su omiljeni desert, posebno u zimskim mjesecima.

Slavonija i Baranja su regije koje oduševljavaju svojom gastronomskom ponudom, gdje se tradicija i bogatstvo prirode stapaju u autentična jela puna okusa. Bilo da istražujete polja Slavonije ili vinograde Baranje, okusi zavičaja ove regije dočekat će vas na stolovima prepunim domaćih specijaliteta. Ljubitelji mesa, ribe, začina i vina ovdje će pronaći pravi gurmanski raj, dok će njihova kultura i povijest dodatno obogatiti jedinstveno iskustvo posjeta.

Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije