Neki ga zovu pekmez, drugi marmelada, a treći džem, no postoji li razlika između ova tri namaza? Iako mnogi misle da je sve to naziv za isti namaz, ipak nije tako. Da, pekmez i marmelada se dobivaju preradom voća, ali razlike među njima postoje pa tako imaju različitu gustoću, količinu voća i šećera te način pripreme.
Pekmezom se smatra gusta smjesa voća u koju se može dodati šećer. Dodaje se najviše 20 posto šećera ili se uopće ne dodaje. Pekmez se kuha dok ne postane u potpunosti gust, a može sadržavati i komadiće voća. Također, kod pripreme se ne koristi pektin ni bilo kakva limunska kiselina, a najpoznatiji se pekmez od šljiva.
VEZANI ČLANCI:
Marmeladu također dobivamo kuhanjem voća, ali nju kuhamo dok ne postane dovoljno gusta za mazanje kruha ili palačinki. Ona ne smije sadržavati komadiće voća pa se u nju često dodaje želatina. Mnogi smatraju da se marmelada radi isključivo od agruma, ali to nije istina. Naime, možda i najpoznatija je ona od marelice koju koristimo za mazanje Sacher torte, ali i od višanja i jagoda. Pripremiti se može svih vrsta voća, a možete i kombinirati više njih.
Kada kuhate džem možete si dozvoliti velike, pa čak i nedovoljno kuhane komadiće voća. Priprema se isključivo od jedne vrste voća, a kuhaju se cijeli plodovi koji se moraju osjetiti. U njega se može dodati malo ili ni malo šećera jer je on u potpunosti prirodan.